Pizza z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami to najlepsze połączenie, jakie człowiek mógł wymyśleć. To moja ulubiona pizza od bardzo dawna, gdziekolwiek nie byłam w restauracji zawsze kończyło się wyborem pizzy prosciutto. Niezwykły smak, delikatna włoska wędlina, soczyste pomidorki koktajlowe i rukola, która jest zwieńczeniem idealnej pizzy. Ta kompozycja sprawia, że pizza jest perfekcyjna. Marzę o podróży do Włoch i spróbowanie oryginalnej pizzy prosciutto, ależ to musi być uczta! Jak ją przygotować?
Pizza w 10 min
Najszybszy przepis na ciasto, który nie wymaga wyrastania. Wersja zdrowsza, ponieważ użyłam mąki orkiszowej na pół z pszenną, a w smaku jest genialna! Robiłam mnóstwo wersji pizzy, nawet włoską (specjalnie zamawiałam przez internet mąkę włoską typ 00). Wszystkie przepisy, które robiłam były dobre, jednak najczęściej wracam do tego przepisu, ponieważ robi się niesamowicie szybko.
Proste i szybkie ciasto na pizze
Zaletą tego ciasta jest fakt, że przygotowanie go zajmuje mniej więcej tyle czasu co pójście do sklepu po gotową pizzę. Od dłuższego czasu nie korzystam z pizzerii, bo nieskromnie mówiąc wolę swoją wersję, gdzie wiem co dodaje i znam swoje produkty. Mogę wyliczyć kaloryczność, a czasowo (już jestem wprawiona) to dosłownie 10-15 min i gotowe.
Pizza bez drożdży
Ciasto na pizze nie wymaga użycia drożdży. Możemy ją przygotować nawet na patelni! Osobiście wolę piekarnik, ale dla osób, które piekarnika nie mają (jak byłam studentką wynajmowałam kawalerkę bez dostępu do piekarnika, nad czym mocno ubolewałam) to idealny przepis!
Jak zrobić domowa pizze?
Przygotowanie pizzy zajmuje ekstremalnie mało czasu. Spód można przygotować z samej mąki tortowej, jeśli w domu nie masz orkiszowej i bez problemu wyjdzie. Kilka składników i stworzysz cudo. Ten przepis robiłam już rodzicom, którzy byli zachwyceni smakiem, mężowi, czy też znajomym, którzy przyszli w odwiedziny.
Przepis na fit pizze
Sprawdzony przepis, każdy amator sobie z nim poradzi. Robiłam już kilkanaście, kilkadziesiąt (?) ciast do pizzy różnymi metodami, ale do tego przepisu wracam najczęściej, bo po prostu jest szybki i pyszny. Sposób na fit pizze? Użyć mąki orkiszowej. Ewentualnie przygotować keto pizzę– robiłam, jadłam, jest przepyszna. Dajcie znać, czy chcecie przepis na keto pizze.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Pieczenie pizzy: 15-20 minut
Kaloryczność: 317 kcal / 1 kawałek – 318 g
Liczba porcji: 4 duże kawałki
Kalorie pizza:
Spód do ciasta cały– 692 kcal
Porcja: 4 duże kawałki
Fit pizza – ilość kcal: 317 kcal / 1 kawałek –318 g
Makroskładniki: Białko: 15,36 g , Tłuszcze: 8,69 g, Węglowodany: 42,28 g
Wartość w 100 g: 100 kcal w tym B: 4,8 g, T: 2,7 g, W: 13,30 g
Sos czosnkowy kcal w 110 g: 200 kcal, w tym: B: 6,8g, T: 15,6 g, W: 8,8 g
Składniki na fit pizze:
– 100 g mąki pszennej tortowej
– 80 g mąki orkiszowej
– 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
– 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, świeża bazylia, suszone oregano
Dodatki na pizze:
– Garść pomidorków koktajlowych
– 3 kawałki szynki parmeńskiej
– Cebula
– Mozarella
– Rukola
Sos czosnkowy do pizzy:
– 2 łyżki majonezu light
– 2 łyżki skyru
– 2 ząbki czosnku
– Sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania pizzy jogurtowej:
Do miski wsypujemy 100 g mąki pszennej tortowej i 80 g mąki orkiszowej, dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Jogurt naturalny podgrzewamy w kąpieli wodnej (nie może być prosto z lodówki). Jogurt ma być letnio ciepły. Wlewamy do mąki. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej, elastycznej, zwartej kuli ciasta. Ciasto nie powinno się lepić i powinno być elastyczne.
Na formę o wielkości 24-26 cm średnica wylewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całości. Forma może być na tarte, ważne, żeby boki były wyższe. Wałkujemy ciasto i wykładamy do formy.
Teraz przygotujemy sos do pizzy. Do miseczki dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżą, posiekaną bazylię, suszone oregano, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Rozprowadzamy po cieście.
Na ciasto z sosem wykładamy starty ser mozzarella, następnie cebulę pokrojoną w piórka, szynkę parmeńską, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Rukolę nakładamy po upieczeniu.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, pieczenie góra – dół. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 15-20 min (zależy od mocy piekarnika, dlatego sprawdzajcie!) . Pizze można pokroić na 4 lub 6 kawałków, choć wolę 4 większe kawałki. Po upieczeniu posypujemy rukolą.
Sos czosnkowy do pizzy:
Do miseczki dodaj 2 łyżki majonezu light i 2 łyżki skyru. Dwa ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką (serio, spróbuj ze słodką papryką! Jest genialny smak) i do lodówki na 10 min.
Inne przepisy na pizze:
Zapraszam Cię do obserwowania mnie na FB i IG, gdzie pokazuje siebie nieco od strony prywatnej i można mnie bardziej poznać. Dołącz również do grupy na FB, gdzie grupowicze dzielą się swoimi przepisami, więc można łatwo się zainspirować i znaleźć coś dla siebie. Pamiętaj, że zapisując się na newsletter u mnie nie ma spamu! Są dodatkowe treści, których nie ma na blogu. Ahh i zapomniałam dodać! Wracam na YouTube, więc znajdziesz mnie jeszcze tam w formie wideo, jednak nie ma tam regularności w dodawaniu wideo, więc daj suba, żeby być na bieżąco!