Fit babka drożdżowa idealna na święta wielkanocne! Najważniejsza zasada – zamieniamy mąkę pszenną na orkiszową, która jest dużo zdrowsza, a wypieki na niej są równie pyszne, a cukier na erytrol, który również powoduje słodkość, a nie ma grama kalorii! Wymiana tych dwóch składników spowoduje już mocne obcięcie kalorii. Babka drożdżowa z rodzynkami jest idealną propozycją na Święta Wielkanocne!
Idealna babka na Wielkanoc
Babka drożdżowa to rewelacyjna alternatywa tradycyjnej, drożdżowej babki. Babka jest przepyszna z samym masłem, do kawy, ciepłego mleka. Typowa wielkanocna babka! Należy pamiętać, że można i nawet powinno się piec nie tylko na Święta. Z pewnością posmakuje każdemu domownikowi.
Zdrowa babka drożdżowa
Nie chce eliminować wszystkiego z diety, jednak najczęściej wystarczy zastosować 2-3 zamienniki, a kaloryczność spada o połowę. Tak jest w tym przypadku! Przepyszna babka drożdżowa idealna na święta!
Prosty przepis na Wielkanoc
Przepis jest prosty i każdy amator poradzi sobie z przepisem. Krok po kroku opisuje co należy zrobić, jeśli będziesz się stosować do przepisu babka nie ma prawa się nie udać. Każdy amator sobie z nią poradzi, przepis jest bardzo przejrzysty i nie powinien nikomu stanowić problemu.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrośnięcia: 3-3,5 h
Pieczenie babki drożdżowej: 30-40 minut
Kaloryczność: 303 kcal / 103g
Liczba porcji: 10 dużych kawałków
Kalorie babka drożdżowa:
Porcja: 10
Fit babka drożdżowa – ilość kcal: 303 / 1 porcja – 103 g
Makroskładniki: Białko: 10,39 g , Tłuszcze: 14,35 g, Węglowodany: 31,40 g
Składniki na babkę drożdżową:
– 500 g mąki orkiszowej typ 550-650 (najlepiej 600)
– 1 całe jajko
– 4 żółtka
– 120 g masła w temperaturze pokojowej
– 100 g erytrolu
– Rozczyn: 250 ml letnio ciepłego mleka i 14 g suchych drożdży
– kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 60 g rodzynek (wedle uznania, ja dałam dość mało)
Sposób przygotowania babki Wielkanocnej:
Wszystkie powyższe składniki najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki i używać produktów w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od podgrzania mleka. Ważne, żeby mleko było ciepłe, ale nie może parzyć w palec – inaczej drożdże nie wejdą w interakcje i ciasto nie urośnie. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy je wrzątkiem, żeby zmiękły. Gdy mleko jest lekko ciepłe, wsypujemy 14 g (dwa opakowania) suchych drożdży i mieszamy. Odstawiamy.
Do miski wsypujemy 500 g mąki orkiszowej, wbijamy całe jajko i dwa żółtka. Z białek możesz zrobić mini beziki. Wsypujemy 100 g erytrolu i odrobinę ekstraktu waniliowego. Wyrabiamy w robocie z końcówką haka i powoli wlewamy ciepłe mleko z drożdżami. Ciasto wyrabiamy 15 min (ciasto można wyrabiać ręcznie, jednak ja kocham swój robot i go używam przy każdym wypieku). Po tym czasie, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy jeszcze przez 5-10 min. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się bardzo do rąk. Dodajemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze przez chwilę ciasto.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 2 h. Najlepiej dać miskę z ciastem w ciepłe miejsce typu grzejnik i przykryć bawełnianą szmatką, wtedy szybciej urośnie. Ciasto po 2 h podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką orkiszową – chyba, że wam szkoda, to można posypać mąką pszenną i nic się nie stanie. Po 2 h wyjmujemy na blat ciasto i jeszcze raz je wyrabiamy przez dosłownie 1-2 min.
Wkładamy ciasto do przygotowanej blaszki, przykrywamy bawełnianą szmatką i znów ostawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 30 – 40 min do zezłocenia.
Babka genialnie smakuje z masłem. Skoro potrafisz już zrobić babkę drożdżową to może spróbuj drożdżówki z czekoladą albo chałkę orkiszową?