Uwielbiam naleśniki na słodko, wytrawne, bez niczego. Bardzo długi czas nie potrafiłam ich zrobić, ponieważ wychodziły rozwalone lub nie były zjadliwe. Zawsze mi coś nie wychodziło. Finalnie zaczęłam mocno staram się, próbować, ćwiczyć, denerwować i w końcu zaczęło się udawać. Do dziś zastanawiam się dlaczego mi wcześniej nie wychodziły i… nie wiem. Ważne, że w końcu mam opracowane proporcje i wychodzą pyszne, dlatego z czystym sercem mogę Wam polecić poniższy przepis.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 5 minut
Smażenie naleśników: 15 minut
Kaloryczność: 102 kcal
Liczba porcji: 14 naleśników
Zdrowy przepis na naleśniki
Kocham mąkę orkiszową za to, że nie jest tak ciężka i trudna jak mąka żytnia czy graham. Ciężko mi w nich zrobić idealne proporcje, a w przypadku mąki orkiszowej ten problem znika. Naleśniki są puszyste, pyszne i co najważniejsze zdrowe.
Tylko kilka składników
Mąka, mleko, jaja, masło wystarczą, żeby stworzyć naleśniki. To produkty, które większość z nas ma w swoich domach, dlatego fajnie robić przepis, gdy nie mamy pomysłu na obiad. Wersja z pasztetem jest świetną opcją wytrawnego obiadu.
Z ciasta można zrobić krokiety
Wygodne jest to, że z ciasta, które zostanie można zrobić krokiety. Wystarczy przygotować panierkę, bo farsz z pasztetu do krokietów jest genialny!
Kalorie naleśniki orkiszowe:
Porcja: 14
Fit naleśniki – ilość kcal: 102 / 1 naleśnik
Białko: 4,81 g , Tłuszcze: 5,38 g, Węglowodany: 8,12 g
Składniki na naleśniki:
– 150 g mąki orkiszowej
– 0,5 l mleka tłustego 3,2%
– 4 jaja
– 40 g roztopionego i przestudzonego masła
– sól
– Na farsz: dobrej jakości mięso, pasztet
Sposób przygotowania zdrowych naleśników:
Do miski wsypujemy 150 g mąki orkiszowej, dodajemy 4 jajka, 500 ml letniego mleka, 40 g roztopionego i przestudzonego masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 15 min.
Patelnie natłuszczamy olejem i rozgrzewamy. Wlewamy pół chochli ciasta, ponieważ ciasto jest rzadkie, po czym smażymy naleśniki z obu stron na średnim ogniu. Gotowe naleśniki mają złoty kolor. Przed każdym wlaniem ciasta należy je wcześniej wymieszać, żeby się nie zważyły składniki.
Pasztet, dobrej jakości mięso nakładamy na środek naleśnika, po czym zawijamy lub składamy w kopertę. Smażymy z obu stron do zezłocenia 2 min z każdej strony. Gotowe!