Święta bez pierników to nie święta. Co rok robię pierniczki, które stały się taką samą tradycją jak uszka z barszczem. Mam genialny przepis do którego często wracam, bo ciasteczka są niesamowicie smaczne i chrupiące, a co najważniejsze są zdrowe. Unoszący się zapach korzennych przypraw tworzy dodatkowo atmosferę świąt. Sprawdzony przepis na fit pierniczki!
Fit pierniczki na święta
Nie dość, że zdrowe to idealne na święta! Można wieszać na choinkę i schować do pojemnika na ciasteczka. Pierniki mają to do siebie, że mogą stać naprawdę długi czas i nie tracą na smaku!
Sprawdzone ciasteczka korzenne
Sprawdzony przepis na fit ciastka korzenne. Pięknie pachną, świetnie wyglądają i dzieciaki je uwielbiają.

Aromatyczne i pyszne ciastka
Ciastka są rewelacyjne zaraz po wystygnięciu jak i kilka dni po. Mają intensywny zapach, dlatego polecam schować je do pudełka i szczelnie zamknąć, a następnego dnia otworzyć –z pewnością każdy poczuje unoszący się zapach!
Super chrupiące pierniczki
Idealny przepis na świąteczne, chrupiące pierniczki. Pyszne są od razu po wystygnięciu i ciężko się im oprzeć. Po ozdobieniu pięknie wyglądają na choince i unoszący się zapach tworzy piękną atmosferę Świąt.

Fit pierniczki – ilość kcal: 46 kcal / 10g (wychodzi około 60 pierniczków). Całość: 2776 kcal
Białko: 1,02 g, tłuszcze: 3,06 g , węglowodany: 3,42 g
Jak zrobić fit pierniczki?
Wystarczy mąka, jajka, masło i odpowiednie przyprawy. Pamiętaj również o odpowiednich formach, żeby nadać kształt ciastkom!

Składniki na pierniczki:
– 200g mąki orkiszowej
– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 200g masła min. 82%
– 100g ksylitolu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 15 g cynamonu – całe opakowanie
– 15 g – przypraw korzennych do pierników bez cukru – całe opakowanie
Sposób przygotowania ciasteczek korzennych:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło (ma być w temperaturze pokojowej!), ksylitol, cynamon, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Gnieciemy ciasto, aż do uformowania jednolitej kulki. Można użyć robota kuchennego wedle wygody. Ugniatamy kilka minut, aż ciasto będzie gotowe. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki.
Blat podsypujemy mąką, żeby ciasto nie przywierało do blatu i wałkujemy do grubości około 0,5 cm. Wycinamy dowolne kształty u mnie aniołki, choinki, gwiazdki, serca. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wycięte ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika na około 13-15 min. Im cieńsze ciastka tym krótsze pieczenie.
Gotowe!
Po wystygnięciu bierzemy się za zdobienie. Do tego można użyć lukier, posypki kolorowe, cukier puder, wiórki kokosowe. Cukierniczka ze mnie zerowa, więc ciasteczka są ozdobione okropnie, jednak smakują wyśmienicie, a to jest najważniejsze! Kto nie zdążył przygotować ciastka korzenne na święta ma okazje!






1 Komentarze
Wyglądają przepięknie 😉 Jak widać, nawet tradycyjne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji <3