Zdrowe ciasto, które wyjdzie nawet początkującym osobom. Najlepiej wykorzystać świeże brzoskwinie, jednak śmiało można zastąpić brzoskwiniami w puszce pamiętając, że są słodsze i mają o wiele więcej cukru. Ciasto jest wilgotne, puszyste i maślane – genialne w smaku!
Szybki przepis na ciasto
Ciasto jest do zrobienia w ciągu godziny z pieczeniem – idealny pomysł dla niespodziewanych gości. Wystarczy mieć w domu brzoskwinie, masło, mąkę i jajka, a uda Ci się przyrządzić świetny deser.
Ciasto na prawdziwym maśle
Używamy masła min. 82% tłuszczu, ciasto jest w smaku mokre, puszyste, maślane – przypominające babkę, jednak nieco bardziej mokre. Masło dodaje niezwykłego posmaku ciasta.
Przepis na szybki deser
Zrobienie ciasta nie zajmuje dużo czasu, a posmakuje wszystkim gościom. Zdecydowanie polecam. Idealne ciasto do kawy!

Ciasto z brzoskwiniami kalorie:
Fit ciasto (20 kawałków) – ilość kcal: 128 kcal / 1 kawałek (całość 2560 kcal)
Białko: 2,89 g, tłuszcze: 7,79 g , węglowodany: 11,23 g
Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami?

Składniki na fit ciasto:
– 5 brzoskwiń
– 4 jajka
– Masło (kostka)
– 150 g ksylitolu
– 250 g mąki orkiszowej
– łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania ciasta z brzoskwiniami:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Kostkę masła roztop w kąpieli wodnej i przestudź, żeby nie było gorące. Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy ksylitol, miksujemy i stopniowo wlewamy roztopione masło – mieszamy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy ( u mnie kwadratowa 24×24 cm) na papier do pieczenia. Układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie na wierzchu ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 min. – sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche.


