Mam ten przepis jeszcze z czasów jak byłam w ciąży, wtedy często robiłam tarty różnego rodzaju i jeszcze wszystkich przepisów nie zdążyłam wrzucić na bloga. Mam sprawdzony przepis na ciasto, dlatego warto skusić się na ten przepis, bo tarta wytrawna jest genialna!
– super prosta i szybka tarta
– sprawdzony przepis na tartę
– uniwersalne ciasto
Tarta ze szpinakiem kalorie:
Porcja : 6
Fit tarta ze szpinakiem– ilość kcal: 284/ 1 kawałek
Białko:7,56 g, tłuszcze: 16,92 g , węglowodany: 27,52
Jak zrobić fit tartę ze szpinakiem?
Składniki na wytrawną tartę:
Składniki na spód ciasta :
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100 g masła (zimne z lodówki)
– 1 jajko
– szczypta soli
– 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Farsz do wytrawnej tarty:
– pół opakowania świeżego szpinaku
– ser feta
– suszone pomidory
– 3 ząbki czosnku
– jogurt naturalny cały 400 ml
– 3 jajka
– pieprz
Sposób przygotowania wytrawnej tarty:
Składniki na ciasto miksujemy niedbale na najwyższych obrotach. Cały sekret w kruchości ciasta tkwi w szybkim połączeniu składników. Najważniejsza zasada- masło ma być bardzo zimne! Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Farsz do tarty:
Szpinak płuczemy wodą i dusimy na patelni, tak by stracił na objętości i zmiękł – dosłownie 2 min. W misce łączymy jajka z jogurtem, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i szpinakiem. Mieszamy. Nie solimy ze względu na fetę!
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Wyciągamy gotowe ciasto z lodówki, rozwałkujemy i przekładamy do formy na tarte (wcześniej formę natłuścić i posypać mąką, żeby ciasto się nie skleiło i nie spaliło). Nakłuwamy widelcem ciasto, żeby równomiernie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na około 15-20 min. Wyciągamy i na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno szpinakową. Na wierzch układamy fetę i suszone pomidory. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Góra ciasta ma być złota, przypieczona. Smacznego!
2 komentarze
Cześć piekarnik nastawiasz na góra-dół? Pozdrawiam, M.
Tak, dokładnie. Góra dół 🙂