Moja zmodyfikowana wersja zupy ogórkowej jest niesłychanie sycąca, smaczna i mocno pachnie koperkiem. Wzbogaciłam ją o ziemniaki i por, dodałam też dużo koperku, jest lekka i smakowała wszystkim domownikom! Ta wersja zupy ogórkowej zawiera mniej tłuszczu, niż tradycyjna ogórkowa; dodatkowo nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, praktycznie sama się robi!
Składniki:
– 2 l bulionu (przepis TUTAJ)
– 500 g ogórków kiszonych
– 5 -6 ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– pieprz, sól, kminek
– 2 pęczki koperku
– opcjonalnie jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w kostkę; marchew w talarki. Ogórki i por kroimy w cienkie plastry. W międzyczasie przygotowujemy bulion, przepis na gotową fit kostkę rosołową znajdziecie TUTAJ. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy czosnek, po chwili dodajemy ogórki, kminek, sól i pieprz i smażymy kilka minut, często mieszając. Gotową mieszankę dodajemy do bulionu wraz z ziemniakami, marchewką i porem. Gotujemy do miękkości warzyw, około 20 min. Koperek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 10 min i zupa gotowa! Do zupy można dodać jogurt naturalny, choć nie jest to wymagane, bo zupa sama w sobie wyszła genialna.
3 komentarze
I taką zupkę sobie dzisiaj mam zamiar zrobić po pracy :]]
Daj znać jak smakowała ! 🙂
Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup, więc chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂