Kolejna propozycja szybkiego, łatwego i rewelacyjnego kremu z porów! Uwielbiam por w każdej postaci; do kanapek, jako pasta, dodatek do obiadu lub zupa, krem! Nie jest ostra, ani pikantna przez serek topiony, który można opcjonalnie dodać; łagodzi smak i sprawia, że krem jest delikatny. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom! Czasami można odrobinę zaszaleć i w tym przepisie dodałam 100 g serka topionego. Krem zniknął dosłownie w jeden dzień!
Składniki na krem z porów:
– 1 litr bulionu warzywnego (przepis na bulion tutaj)
– 3-4 pory (osobiście dałam 4, ponieważ uwielbiam por)
– 2 ziemniaki
– 1 duża cebula
– grahamka na grzanki
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– pieprz, sól, bazylia, oregano
– opcjonalnie 100 g serka topionego (czasami lubię zaszaleć. Polecam!)
Sposób przygotowania zupy krem z porów:
Pory obieramy, kroimy w talarki, nie musi być dokładnie, później i tak wszystko będzie miksowane. Cebulę siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni ,wrzucamy cebulę i por. Podduszamy około 10 min. W tym czasie przygotowujemy bulion- przepis na zdrowy bulion znajdziecie tutaj. Por, cebulę, pokrojone i obrane w kostkę ziemniaki wrzucamy do bulionu. Gotujemy 10-15 min. Miksujemy i wlewamy sok z cytryny, dodajemy przyprawy i opcjonalnie serek topiony (osobiście polecam). Gotujemy około 15 min. Bułkę na grzanki kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce masła. Smacznego!
1 Komentarze
Zupa z pora to moja ulubiona! A do tego grzanki pychaa 🙂