Uwielbiam domowe pesto! Za każdym razem staram się robić z innych składników. Było tradycyjne pesto bazyliowo-pistacjowe (kliknij TUTAJ) , więc czas przyszedł na pesto z rukoli i orzechów włoskich. Przygotowanie zajmuje niecały kwadrans, a mamy zrobiony szybki i zdrowy obiad. Kilka składników, kilkanaście minut i efekt jest zaskakujący. Szybkie, lekki i smaczne danie!
Składniki na pesto z rukoli:
– makaron pełnoziarnisty ( u mnie spaghetti)
– duże opakowanie rukoli
– 2 duże ząbki czosnku
– garść orzechów włoskich
– łyżka soku z cytryny
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Sposób przygotowania pesto z rukoli:
Makaron gotujemy al dente i w tym czasie przygotowujemy pesto. Rukolę, 2 ząbki czosnku, orzechy włoskie (oczywiście wszystko obrane) wrzucamy do malaksera (jeśli nie macie, wystarczy blender ręczny) dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, łyżka wody sól i pieprz. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany makaron odlewamy i NIE zalewamy gorącą wodą. Makaron wraz z pesto mieszamy, aż gorący makaron oblepi się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody.
Obiad gotowy!
8 komentarzy
Super pomysł na zdrowe spaghetti 🙂 Jak widać da się odczarować nawet takie danie tak by niosło za sobą wiele cennych składników 🙂
Doskonale to wyglda. Dziękuje za przepis
Daj znać jak zrobisz 🙂
Patka! Jad dawno Cię tu nie było <3
Będę częściej!! :*
Wspaniały pomysł na szybkie danie 🙂
Dokładnie! 🙂 Robiłaś? Jak Ci smakowało?
Pyszne! I świetny sposób na zalegająca w lodowce rukole, którą zawsze pakują w mega wory.