Jeden z szybszych i smacznych obiadów, który praktycznie sam się robi! Odmiana wegetariańska bez mięsa z dodatkiem ciecierzycy. Bardzo smaczne, ekspresowe i zdrowe danie!
Składniki na chili sin carne:
– Puszka fasoli czerwonej
– Puszka pomidorów
– 250 g ryżu brązowego
– 200 g ciecierzycy (użyłam ze słoika w zalewie)
– 1 czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– Oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania chili sin carne:
Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy puszkę pomidorów, czerwonej fasoli i ciecierzycę- gdy ryż będzie gotowy dodajemy do naszej mieszanki i trzymamy na ogniu dopóki ryż lekko nie napęcznieje. Przyprawiamy- sól, pieprz, bazylia. Po zdjęciu z ognia czekamy około 10 min, żeby ryż wchłonął wodę. Smacznego!
4 komentarze
Mała porcja a można się najeść!
Bardzo polecam ten wege chili!
A czy 'con carne’ nie znaczy czasem 'z miesem’ ?
Masz rację! Popełniłam babzol 😀