Rzadko robię tarty, jednak raz na jakiś czas (właściwie jak najdzie ochota) to je robię. Tym razem postawiłam na wersję, którą uwielbiam pod każdą postacią czyli połączenie fety ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Tarta znikła dosłownie po 5 min… Ledwo udało mi się uratować kawałki do zdjęć! Zdecydowanie warto ją zrobić i wcale nie zajmuje to dużo czasu. Jeszcze wrócę do tego smaku!
Składniki na tartę ze szpinakiem i fetą:
Ciasto na fit tartę:
– 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typ 2000)
– jajko
– jogurt naturalny (125 g)
– łyżka oliwy
Farsz do tarty:
– 300 g szpinaku
– kilka pomidorów suszonych
– ser feta
– łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– 150 ml jogurtu naturalnego płynnego
– sól, pieprz
– sok z cytryny
Sposób przygotowania tarty:
Łączymy składniki ciasta i miksujemy lub ugniatamy do otrzymania jednolitej masy, która się nie klei, ani nie rozpada. Formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wałkujemy je i wykładamy nim tortownicę (na papier do pieczenia). Użyłam małej tortownicy. Nakłuwamy spód widelcem, żeby ciasto nam zbyt nie urosło podczas pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 min, żeby się zarumieniło.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnie rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak. Gdy woda odparuje dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z cytryny.
Czas na nasze ciasto, jeśli jest już lekko złociste to nakładamy na niego szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i suszone pomidory. Zalewamy jogurtem naturalnym. Wkładamy do piekarnika w temp. 200 stopni na około 30 min.
5 komentarzy
Moje ulubione składniki: szpinak, feta, pomidory… choć podobno nie powinny towarzyszyć białemu serowi…
Nie wpadajmy w skrajność, takich posiłków nie je się codziennie 🙂
A czym można zastąpić fetę? Zbytnio nie przepadam za nią, wolę mozarelle lub np blue cheese? Dobre zamienniki?
Mozarella czy ser pleśniowy będzie również dobrym zamiennikiem, więc nie bój się eksperymentować 🙂
Jaka jest kalorycznosc takiej tarty?