MENUMENU
  • O mnie
    • Moja metamorfoza
    • Pierwszy raz?
  • Dieta
    • Zdrowe odżywianie
    • Odchudzanie
    • Organizacja w kuchni
    • Fit jadłospisy
  • Trening
    • Dla początkujących
    • Dla osób z nadwagą
    • Jak ćwiczyć?
    • Bieganie
    • Wyzwania treningowe
    • Plany treningowe
    • Pokochaj swoje ciało
  • Przepisy
    • Zdrowe śniadanie
      • Omlety
      • Owsianki
      • Śniadanie na słodko
      • Domowy chleb
      • Z jajkiem
      • Kanapki
      • Pasty do pieczywa
      • Pasztety
      • Szybkie śniadanie
      • Muffiny
      • Naleśniki
      • Tortille
    • Zdrowy obiad
      • Placki
      • Ryby
      • Mięso
      • Bez mięsa
      • Makarony
      • Ryż
      • Kasza
      • Jednogarnkowe dania
      • Pizza
      • Wrapy
      • Wytrawna tarta
      • Szybki obiad
      • Obiad dla początkujących
      • Zdrowy fast food
    • Zdrowe desery
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Batony
      • Pączki
      • Babeczki
      • Kruche
      • Bezy
      • Deser z owocami
      • Ciasta bez pieczenia
      • Szybki deser
      • Lody
      • Tarta na słodko
      • Wypieki drożdżowe
      • Zdrowe torty
    • Zupy i kremy
      • Pożywne zupy
      • Lekkie zupy
      • Proste kremy
      • Tradycyjne zupy
      • Zupa-krem
      • Tanie zupy
      • Zupy dla dzieci
    • Fit kolacje
      • Domowe pieczywo
      • Warzywa
      • Tosty
    • Lunchbox
    • Do pracy i szkoły
    • Wegetariańskie przepisy
    • Sałatki
      • Warzywne
      • Z mięsem
      • Z rybą
      • Pożywne sałatki
      • Surówki
    • Tanie i szybkie przepisy
    • Fit przekąski
      • Zdrowe przekąski
      • Sosy, polewy, do sałatek
      • Napoje
      • Zdrowe koktajle
    • Przepisy dla dzieci
    • Przepisy dla matek karmiących
  • Okazyjne przepisy
    • Sposób przygotowania posiłku
      • Dla amatorów
      • Gotowanie
      • Gotowanie na parze
      • Pieczenie
      • Smażenie
      • Grillowanie
      • Blendowanie
      • Marynowanie
      • Duszenie
    • Piknik
    • Wielkanoc
    • Karnawał
    • Grill
    • Impreza
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Sylwester
    • Romantyczna kolacja
    • Walentynki
    • Komunia i chrzest
  • Ciąża
    • Macierzyństwo
    • Dziecko
    • Ciało po ciąży
  • Fit lifestyle
    • Fit motywacja
    • Zdrowe nawyki
  • Darmowe narzędzia
  • Sklep
  • Kontakt
  • Współpraca
Pokolenie Fit
MENUMENU
  • O mnie
    • Moja metamorfoza
    • Pierwszy raz?
  • Dieta
    • Zdrowe odżywianie
    • Odchudzanie
    • Organizacja w kuchni
    • Fit jadłospisy
  • Trening
    • Dla początkujących
    • Dla osób z nadwagą
    • Jak ćwiczyć?
    • Bieganie
    • Wyzwania treningowe
    • Plany treningowe
    • Pokochaj swoje ciało
  • Przepisy
    • Zdrowe śniadanie
      • Omlety
      • Owsianki
      • Śniadanie na słodko
      • Domowy chleb
      • Z jajkiem
      • Kanapki
      • Pasty do pieczywa
      • Pasztety
      • Szybkie śniadanie
      • Muffiny
      • Naleśniki
      • Tortille
    • Zdrowy obiad
      • Placki
      • Ryby
      • Mięso
      • Bez mięsa
      • Makarony
      • Ryż
      • Kasza
      • Jednogarnkowe dania
      • Pizza
      • Wrapy
      • Wytrawna tarta
      • Szybki obiad
      • Obiad dla początkujących
      • Zdrowy fast food
    • Zdrowe desery
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Batony
      • Pączki
      • Babeczki
      • Kruche
      • Bezy
      • Deser z owocami
      • Ciasta bez pieczenia
      • Szybki deser
      • Lody
      • Tarta na słodko
      • Wypieki drożdżowe
      • Zdrowe torty
    • Zupy i kremy
      • Pożywne zupy
      • Lekkie zupy
      • Proste kremy
      • Tradycyjne zupy
      • Zupa-krem
      • Tanie zupy
      • Zupy dla dzieci
    • Fit kolacje
      • Domowe pieczywo
      • Warzywa
      • Tosty
    • Lunchbox
    • Do pracy i szkoły
    • Wegetariańskie przepisy
    • Sałatki
      • Warzywne
      • Z mięsem
      • Z rybą
      • Pożywne sałatki
      • Surówki
    • Tanie i szybkie przepisy
    • Fit przekąski
      • Zdrowe przekąski
      • Sosy, polewy, do sałatek
      • Napoje
      • Zdrowe koktajle
    • Przepisy dla dzieci
    • Przepisy dla matek karmiących
  • Okazyjne przepisy
    • Sposób przygotowania posiłku
      • Dla amatorów
      • Gotowanie
      • Gotowanie na parze
      • Pieczenie
      • Smażenie
      • Grillowanie
      • Blendowanie
      • Marynowanie
      • Duszenie
    • Piknik
    • Wielkanoc
    • Karnawał
    • Grill
    • Impreza
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Sylwester
    • Romantyczna kolacja
    • Walentynki
    • Komunia i chrzest
  • Ciąża
    • Macierzyństwo
    • Dziecko
    • Ciało po ciąży
  • Fit lifestyle
    • Fit motywacja
    • Zdrowe nawyki
  • Darmowe narzędzia
  • Sklep
  • Kontakt
  • Współpraca
Pokolenie Fit

Fit blog o zdrowym stylu życia, zdrowe przepisy, odchudzanie

Bez mięsaDla amatorówDo pracy i szkołyFit kolacjeLunchboxObiad dla początkującychPieczeniePrzepisyPrzepisy dla dzieciPrzepisy dla matek karmiącychSposób przygotowania posiłkuSzybki obiadSzybkie śniadanieTanie i szybkie przepisyTartaWegetariańskie przepisyWytrawna tartaZdrowe deseryZdrowe śniadanieZdrowy obiad

Przepis na fit tarta ze szpinakiem i fetą

Pati 26 kwietnia 2018
Napisane przez Pati 26 kwietnia 2018

Rzadko robię tarty, jednak raz na jakiś czas (właściwie jak najdzie ochota) to je robię. Tym razem postawiłam na wersję, którą uwielbiam pod każdą postacią czyli połączenie fety ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Tarta znikła dosłownie po 5 min… Ledwo udało mi się uratować kawałki do zdjęć! Zdecydowanie warto ją zrobić i wcale nie zajmuje to dużo czasu. Jeszcze wrócę do tego smaku!

Składniki na tartę ze szpinakiem i fetą:

Ciasto na fit tartę:

– 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typ 2000)

– jajko

– jogurt naturalny (125 g)

– łyżka oliwy

Farsz do tarty:

– 300 g szpinaku

– kilka pomidorów suszonych

– ser feta

– łyżka masła

– 2 ząbki czosnku

– 150 ml jogurtu naturalnego płynnego

– sól, pieprz

– sok z cytryny

Sposób przygotowania tarty:

Łączymy składniki ciasta i miksujemy lub ugniatamy do otrzymania jednolitej masy, która się nie klei, ani nie rozpada. Formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wałkujemy je i wykładamy nim tortownicę (na papier do pieczenia). Użyłam małej tortownicy. Nakłuwamy spód widelcem, żeby ciasto nam zbyt nie urosło podczas pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 10 min, żeby się zarumieniło.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelnie rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak. Gdy woda odparuje dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z cytryny.

Czas na nasze ciasto, jeśli jest już lekko złociste to nakładamy na niego szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i suszone pomidory. Zalewamy jogurtem naturalnym. Wkładamy do piekarnika w temp. 200 stopni na około 30 min.

img_7780

img_7785

img_7786

Oceń post

Bez laktozybez mąkiłatwy przepis
5 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Pati

poprzedni post
Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
następny post
Czy masz obsesję na punkcie bycia „fit”?

To może Ci się spodobać

Co jeść w upały? Najlepsze przepisy na lato

30 czerwca 2022

Fit przepisy na Wielkanoc- co jeść, żeby nie...

15 kwietnia 2022

Pomysły na zdrowe i szybkie obiady- gdzie szukać...

23 marca 2022

Przepis na zdrową sałatkę cezar bez sosu worcestershire

7 marca 2022

Przepis na placuszki daktylowe. Idealny przepis dla dzieci

7 lutego 2022

Najlepszy przepis na fit deser maxi king jednoporcjowy...

3 stycznia 2022

Przekąski na sylwestra – smaczne, zdrowe, szybkie

31 grudnia 2021

Najlepszy i najszybszy przepis na makaron z łososiem...

21 listopada 2021

Co warto kupić w biedronce? Polecane produkty z...

1 listopada 2021

Szybkie przepisy na zdrowe desery. Fit kinder country

20 października 2021

5 komentarzy

Blog emigracyjny 27 kwietnia 2018 - 19:43

Moje ulubione składniki: szpinak, feta, pomidory… choć podobno nie powinny towarzyszyć białemu serowi…

Odpowiedz
Pati 28 kwietnia 2018 - 11:25

Nie wpadajmy w skrajność, takich posiłków nie je się codziennie 🙂

Odpowiedz
Witcher 30 kwietnia 2018 - 02:59

A czym można zastąpić fetę? Zbytnio nie przepadam za nią, wolę mozarelle lub np blue cheese? Dobre zamienniki?

Odpowiedz
Pati 1 maja 2018 - 17:50

Mozarella czy ser pleśniowy będzie również dobrym zamiennikiem, więc nie bój się eksperymentować 🙂

Odpowiedz
Marta 23 stycznia 2021 - 20:16

Jaka jest kalorycznosc takiej tarty?

Odpowiedz

Zostaw komentarz Anuluj

Zapisz moje imię i adres e-mail w tej przeglądarce do następnego komentowania.

Patrycja Sobieska

Zarażam swoim optymizmem i miłością do zdrowego stylu życia, pokazuję, że każdy może osiągnąć swój cel, jaki sobie wymarzy. Jestem trenerem personalnym, skończyłam szkolę z dietetyki, mam kilkanaście zrobionych kursów i cały czas się dokształcam. Miłośniczka, promotorka zdrowego stylu życia jak i motywatorka!

Czego szukasz?

Archiwa

Instagram

…

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

© Pokolenie Fit 2014 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies