Jak zachować świeżość w lodówce? Jak przechowywać produkty, żeby były dłużej świeże? Każdy kto ceni swój czas i prowadzi zdrowy tryb życia planuje zakupy z tygodniowym wyprzedzeniem- jest to o wiele wygodniejsze, jednak o tyle problematyczne, że zjedzenie warzyw i owców zanim się zepsują może być trudne. Najlepiej byłoby kupować co 2-3 dzień świeże produkty z bazarku, ale kto ma na to czas? Planuje większe zakupy raz w tygodniu, a po pojedyncze produkty chodzę co 2-3 dzień, jednak można zachować dłużej świeżość produktów, które są w lodówce, jeśli odpowiednio się to zorganizuje. Wiedza o tym jak przechowywać żywność pozwoli na zachowanie dłużej ich świeżości.
OWOCE I WARZYWA
Owoce i warzywa powinny znajdować się w dolnej szufladzie. Owoce powinny być przechowywane w innej przegrodzie, niż warzywa ze względu na fakt, że owoce szybciej dojrzewają i mogą mieć wpływ na warzywa.
Kilka ciekawostek odnośnie warzyw i owoców:
– Żeby zachować dłuższą świeżość sałaty, dobrym pomysłem jest owinięcie jej papierem. Liście sałaty są bardzo delikatne, jeśli owiniesz w papier (zwykła choćby gazeta) pozwoli na zachowanie dłużej jej świeżości i dodatkowo papier pomaga wchłaniać wilgoć i zapobiega namnażaniu się bakterii.
– Banany dość szybko dojrzewają, jeśli zależy Ci na zachowaniu jak najdłużej świeżości owiń je w folię spożywczą! Sprawdzona metoda, osobiście tak robię, dzięki czemu banany praktycznie nigdy mi się nie psują.
– Świeże zioła najlepiej pokroić i umieścić w zamykanym, suchym pojemniku. Dzięki temu zapach ani smak ziół się nie zmieni i dodatkowo dłużej zachowają świeżość. Moim sprawdzonym sposobem jest kupowanie większej ilości ziół, krojenie i mrożenie. Sprawdzone od lat i nigdy nie ma sytuacji, że czegoś mi akurat brakuje, bo jest zwyczajnie zamrożone!
– Na awokado są dwa sposoby. Jeśli kupujemy większą ilość to warto wrzucić je na dolną półkę do warzyw razem z cebulą, która spowoduje, że dłużej awokado będzie świeże. Druga metoda to, jeśli masz już przekrojone awokado na pół i chcesz, żeby smak i kolor był niezmienny to wystarczy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu prostemu zabiegowi smak i kolor nie ulegnie zmianie.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Mleko ze względu na wygodę przechowuje się przeważnie na półce drzwi lodówki. Nie jest to dobre miejsce na mleko, ponieważ to najcieplejsza część lodówki! Mleko powinno być przechowywane na najzimniejszej dolnej półce z tyłu. Ta zasada dotyczy też serów, jogurtów, kefirów itp.
Ciekawostka:
– Jeśli masz zbyt dużo świeżego mleka i wiesz, że nie dasz rady wykorzystać przed terminem ważności, świetnym pomysłem jest przelanie do pojemnika i zamrożenie- tylko świeżego mleka! Nie mroź w oryginalnych pojemnikach od mleka, ponieważ podczas mrożenia objętość się dwukrotnie powiększy.
JAJKA
Najczęściej jajka przechowuje się na drzwiach lodówki w plastikowych tackach. Tu możesz być zaskoczony, ale to nie jest najlepsze miejsce dla jajek. Powinno się je przechowywać w stałej temperaturze i idealnym takim miejscem będzie środkowa półka.
DODATKI- SOSY, DRESSINGI
Różnego rodzaju sosu, dressingi, ketchup, musztardy powinny znajdować się na drzwiach lodówki, ponieważ są najmniej podatne na zepsucie. To najcieplejsza część lodówki, dlatego przechowuje się na półce drzwiach produkty, które mają najmniejszą szansę na zepsucie się. Tak samo na drzwiach lodówki można przechowywać napoje z wyjątkiem mlecznych.
GOTOWE PRODUKTY
Resztki z wczorajszego obiadu, gotowe produkty typu hummus, twaróg, sałatki najlepiej przechowywać na górnej półce. Tutaj również można przechowywać świeże zioła zamknięte w pojemnikach.
SUROWE MIĘSO/OWOCE MORZA
Surowe mięso najlepiej zamrozić, a jeśli wiesz, że na dniach je wykorzystasz to powinny znajdować się na dolnej półce w najzimniejszej części lodówki. Ta sama zasada dotyczy owoców morza.
NAJWAŻNIEJSZA ZASADA
Pamiętaj o tym, żeby każdy gotowy produkt przechowywać w zamkniętych pojemnikach! Dzięki temu inne produkty nie przesiąkną zapachem danego posiłku i dłużej zachowa się świeżość. Tym sposobem też zminimalizujesz problem nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z lodówki!
A Ty jakie masz sposoby na zachowanie świeżości swoich produktów?
1 Komentarze
Super, ta ciekawostka z mrożeniem mleka bardzo mi się spodobała 🙂