MENUMENU
  • O mnie
    • Moja metamorfoza
    • Pierwszy raz?
  • Dieta
    • Zdrowe odżywianie
    • Odchudzanie
    • Organizacja w kuchni
    • Fit jadłospisy
  • Trening
    • Dla początkujących
    • Dla osób z nadwagą
    • Jak ćwiczyć?
    • Bieganie
    • Wyzwania treningowe
    • Plany treningowe
    • Pokochaj swoje ciało
  • Przepisy
    • Zdrowe śniadanie
      • Omlety
      • Owsianki
      • Śniadanie na słodko
      • Domowy chleb
      • Z jajkiem
      • Kanapki
      • Pasty do pieczywa
      • Pasztety
      • Szybkie śniadanie
      • Muffiny
      • Naleśniki
      • Tortille
    • Zdrowy obiad
      • Placki
      • Ryby
      • Mięso
      • Bez mięsa
      • Makarony
      • Ryż
      • Kasza
      • Jednogarnkowe dania
      • Pizza
      • Wrapy
      • Wytrawna tarta
      • Szybki obiad
      • Obiad dla początkujących
      • Zdrowy fast food
    • Zdrowe desery
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Batony
      • Pączki
      • Babeczki
      • Kruche
      • Bezy
      • Deser z owocami
      • Ciasta bez pieczenia
      • Szybki deser
      • Lody
      • Tarta na słodko
      • Wypieki drożdżowe
      • Zdrowe torty
    • Zupy i kremy
      • Pożywne zupy
      • Lekkie zupy
      • Proste kremy
      • Tradycyjne zupy
      • Zupa-krem
      • Tanie zupy
      • Zupy dla dzieci
    • Fit kolacje
      • Domowe pieczywo
      • Warzywa
      • Tosty
    • Lunchbox
    • Do pracy i szkoły
    • Wegetariańskie przepisy
    • Sałatki
      • Warzywne
      • Z mięsem
      • Z rybą
      • Pożywne sałatki
      • Surówki
    • Tanie i szybkie przepisy
    • Fit przekąski
      • Zdrowe przekąski
      • Sosy, polewy, do sałatek
      • Napoje
      • Zdrowe koktajle
    • Przepisy dla dzieci
    • Przepisy dla matek karmiących
  • Okazyjne przepisy
    • Sposób przygotowania posiłku
      • Dla amatorów
      • Gotowanie
      • Gotowanie na parze
      • Pieczenie
      • Smażenie
      • Grillowanie
      • Blendowanie
      • Marynowanie
      • Duszenie
    • Piknik
    • Wielkanoc
    • Karnawał
    • Grill
    • Impreza
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Sylwester
    • Romantyczna kolacja
    • Walentynki
    • Komunia i chrzest
  • Ciąża
    • Macierzyństwo
    • Dziecko
    • Ciało po ciąży
  • Fit lifestyle
    • Fit motywacja
    • Zdrowe nawyki
  • Darmowe narzędzia
  • Sklep
  • Kontakt
  • Współpraca
Pokolenie Fit
MENUMENU
  • O mnie
    • Moja metamorfoza
    • Pierwszy raz?
  • Dieta
    • Zdrowe odżywianie
    • Odchudzanie
    • Organizacja w kuchni
    • Fit jadłospisy
  • Trening
    • Dla początkujących
    • Dla osób z nadwagą
    • Jak ćwiczyć?
    • Bieganie
    • Wyzwania treningowe
    • Plany treningowe
    • Pokochaj swoje ciało
  • Przepisy
    • Zdrowe śniadanie
      • Omlety
      • Owsianki
      • Śniadanie na słodko
      • Domowy chleb
      • Z jajkiem
      • Kanapki
      • Pasty do pieczywa
      • Pasztety
      • Szybkie śniadanie
      • Muffiny
      • Naleśniki
      • Tortille
    • Zdrowy obiad
      • Placki
      • Ryby
      • Mięso
      • Bez mięsa
      • Makarony
      • Ryż
      • Kasza
      • Jednogarnkowe dania
      • Pizza
      • Wrapy
      • Wytrawna tarta
      • Szybki obiad
      • Obiad dla początkujących
      • Zdrowy fast food
    • Zdrowe desery
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Batony
      • Pączki
      • Babeczki
      • Kruche
      • Bezy
      • Deser z owocami
      • Ciasta bez pieczenia
      • Szybki deser
      • Lody
      • Tarta na słodko
      • Wypieki drożdżowe
      • Zdrowe torty
    • Zupy i kremy
      • Pożywne zupy
      • Lekkie zupy
      • Proste kremy
      • Tradycyjne zupy
      • Zupa-krem
      • Tanie zupy
      • Zupy dla dzieci
    • Fit kolacje
      • Domowe pieczywo
      • Warzywa
      • Tosty
    • Lunchbox
    • Do pracy i szkoły
    • Wegetariańskie przepisy
    • Sałatki
      • Warzywne
      • Z mięsem
      • Z rybą
      • Pożywne sałatki
      • Surówki
    • Tanie i szybkie przepisy
    • Fit przekąski
      • Zdrowe przekąski
      • Sosy, polewy, do sałatek
      • Napoje
      • Zdrowe koktajle
    • Przepisy dla dzieci
    • Przepisy dla matek karmiących
  • Okazyjne przepisy
    • Sposób przygotowania posiłku
      • Dla amatorów
      • Gotowanie
      • Gotowanie na parze
      • Pieczenie
      • Smażenie
      • Grillowanie
      • Blendowanie
      • Marynowanie
      • Duszenie
    • Piknik
    • Wielkanoc
    • Karnawał
    • Grill
    • Impreza
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Sylwester
    • Romantyczna kolacja
    • Walentynki
    • Komunia i chrzest
  • Ciąża
    • Macierzyństwo
    • Dziecko
    • Ciało po ciąży
  • Fit lifestyle
    • Fit motywacja
    • Zdrowe nawyki
  • Darmowe narzędzia
  • Sklep
  • Kontakt
  • Współpraca
Pokolenie Fit

Fit blog o zdrowym stylu życia, zdrowe przepisy, odchudzanie

DietaFit lifestyleFit motywacjaOrganizacja w kuchniZdrowe nawykiZdrowe odżywianie

Jak przechowywać jedzenie w lodówce? 5/5 (1)

Pati 26 kwietnia 2018
Napisane przez Pati 26 kwietnia 2018

Jak zachować świeżość w lodówce? Jak przechowywać produkty, żeby były dłużej świeże? Każdy kto ceni swój czas i prowadzi zdrowy tryb życia planuje zakupy z tygodniowym wyprzedzeniem- jest to o wiele wygodniejsze, jednak o tyle problematyczne, że zjedzenie warzyw i owców zanim się zepsują może być trudne. Najlepiej byłoby kupować co 2-3 dzień świeże produkty z bazarku, ale kto ma na to czas? Planuje większe zakupy raz w tygodniu, a po pojedyncze produkty chodzę co 2-3 dzień, jednak można zachować dłużej świeżość produktów, które są w lodówce, jeśli odpowiednio się to zorganizuje. Wiedza o tym jak przechowywać żywność pozwoli na zachowanie dłużej ich świeżości.

OWOCE I WARZYWA

Owoce i warzywa powinny znajdować się w dolnej szufladzie. Owoce powinny być przechowywane w innej przegrodzie, niż warzywa ze względu na fakt, że owoce szybciej dojrzewają i mogą mieć wpływ na warzywa.

Kilka ciekawostek odnośnie warzyw i owoców:

– Żeby zachować dłuższą świeżość sałaty, dobrym pomysłem jest owinięcie jej papierem. Liście sałaty są bardzo delikatne, jeśli owiniesz w papier (zwykła choćby gazeta) pozwoli na zachowanie dłużej jej świeżości i dodatkowo papier pomaga wchłaniać wilgoć i zapobiega namnażaniu się bakterii.

– Banany dość szybko dojrzewają, jeśli zależy Ci na zachowaniu jak najdłużej świeżości owiń je w folię spożywczą! Sprawdzona metoda, osobiście tak robię, dzięki czemu banany praktycznie nigdy mi się nie psują.

– Świeże zioła najlepiej pokroić i umieścić w zamykanym, suchym pojemniku. Dzięki temu zapach ani smak ziół się nie zmieni i dodatkowo dłużej zachowają świeżość. Moim sprawdzonym sposobem jest kupowanie większej ilości ziół, krojenie i mrożenie. Sprawdzone od lat i nigdy nie ma sytuacji, że czegoś mi akurat brakuje, bo jest zwyczajnie zamrożone!

– Na awokado są dwa sposoby. Jeśli kupujemy większą ilość to warto wrzucić je na dolną półkę do warzyw razem z cebulą, która spowoduje, że dłużej awokado będzie świeże. Druga metoda to, jeśli masz już przekrojone awokado na pół i chcesz, żeby smak i kolor był niezmienny to wystarczy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu prostemu zabiegowi smak i kolor nie ulegnie zmianie.

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

Mleko ze względu na wygodę przechowuje się przeważnie na półce drzwi lodówki. Nie jest to dobre miejsce na mleko, ponieważ to najcieplejsza część lodówki! Mleko powinno być przechowywane na najzimniejszej dolnej półce z tyłu. Ta zasada dotyczy też serów, jogurtów, kefirów itp.

Ciekawostka:

– Jeśli masz zbyt dużo świeżego mleka i wiesz, że nie dasz rady wykorzystać przed terminem ważności, świetnym pomysłem jest przelanie do pojemnika i zamrożenie- tylko świeżego mleka! Nie mroź w oryginalnych pojemnikach od mleka, ponieważ podczas mrożenia objętość się dwukrotnie powiększy.

JAJKA

Najczęściej jajka przechowuje się na drzwiach lodówki w plastikowych tackach. Tu możesz być zaskoczony, ale to nie jest najlepsze miejsce dla jajek. Powinno się je przechowywać w stałej temperaturze i idealnym takim miejscem będzie środkowa półka.

DODATKI- SOSY, DRESSINGI

Różnego rodzaju sosu, dressingi, ketchup, musztardy powinny znajdować się na drzwiach lodówki, ponieważ są najmniej podatne na zepsucie. To najcieplejsza część lodówki, dlatego przechowuje się na półce drzwiach produkty, które mają najmniejszą szansę na zepsucie się. Tak samo na drzwiach lodówki można przechowywać napoje z wyjątkiem mlecznych.

GOTOWE PRODUKTY

Resztki z wczorajszego obiadu, gotowe produkty typu hummus, twaróg, sałatki najlepiej przechowywać na górnej półce. Tutaj również można przechowywać świeże zioła zamknięte w pojemnikach.

SUROWE MIĘSO/OWOCE MORZA

Surowe mięso najlepiej zamrozić, a jeśli wiesz, że na dniach je wykorzystasz to powinny znajdować się na dolnej półce w najzimniejszej części lodówki. Ta sama zasada dotyczy owoców morza.

NAJWAŻNIEJSZA ZASADA

Pamiętaj o tym, żeby każdy gotowy produkt przechowywać w zamkniętych pojemnikach! Dzięki temu inne produkty nie przesiąkną zapachem danego posiłku i dłużej zachowa się świeżość. Tym sposobem też zminimalizujesz problem nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z lodówki!

A Ty jakie masz sposoby na zachowanie świeżości swoich produktów?

Oceń post

organizacjawitaminyzdrowie
1 Komentarze
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Pati

poprzedni post
Przepis na fit koktajl z masłem orzechowym
następny post
Przepis na fit tarta ze szpinakiem i fetą

To może Ci się spodobać

Co jeść w upały? Najlepsze przepisy na lato

30 czerwca 2022

Chcesz jeść tak, żeby obwody się zmniejszały, a...

10 czerwca 2022

Jak zacząć zdrowo żyć? Pytamy ekspertów!

7 maja 2022

Skąd czerpać wiedzę o zdrowym odżywianiu?

29 kwietnia 2022

Fit przepisy na Wielkanoc- co jeść, żeby nie...

15 kwietnia 2022

7 najlepszych fit blogów, które warto śledzić w...

13 kwietnia 2022

5 powodów, dla których powinnaś zacząć jeść zdrowiej

5 kwietnia 2022

Pomysły na zdrowe i szybkie obiady- gdzie szukać...

23 marca 2022

Co warto kupić w biedronce? Polecane produkty z...

1 listopada 2021

Chcesz być fit na Nowy Rok? Kalendarz ścienny...

24 października 2021

1 Komentarze

Antykwariat Marzeń 26 kwietnia 2018 - 17:18

Super, ta ciekawostka z mrożeniem mleka bardzo mi się spodobała 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz Anuluj

Zapisz moje imię i adres e-mail w tej przeglądarce do następnego komentowania.

Patrycja Sobieska

Zarażam swoim optymizmem i miłością do zdrowego stylu życia, pokazuję, że każdy może osiągnąć swój cel, jaki sobie wymarzy. Jestem trenerem personalnym, skończyłam szkolę z dietetyki, mam kilkanaście zrobionych kursów i cały czas się dokształcam. Miłośniczka, promotorka zdrowego stylu życia jak i motywatorka!

Czego szukasz?

Archiwa

Instagram

…

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

© Pokolenie Fit 2014 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies