Uwielbiam kremy pod każdą postacią i uwielbiam buraki pod każdą postacią! Z tego nie mogło wyjść nic innego jak pyszna, wyrazista, zdrowa zupa-krem z buraków! Niezwykły smak i łatwość dania sprawi, że często będziecie do niej wracać. Krem praktycznie robi się sam!
Składniki na krem z buraków:
– 1 kg buraków
– 1 l bulionu warzywnego
– 2 marchewki
– 1 por
– 2 pietruszki
– 2 jabłka
– sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania kremu z buraków:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy jabłko pozbawione gniazd nasiennych. Gotujemy pod przykryciem około 60 min. Miksujemy przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy i gotowe. Krem świetnie smakuje ze świeżym koperkiem!
Do uzyskania wyraźniejszego, nieco ostrzejszego smaku można dodać dwie łyżki chrzanu.