Krem z białych warzyw jest niezwykle aromatyczny. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, ponieważ są szybkie, smaczne, sycące i przemycamy dużą ilość warzyw do naszego organizmu! Całość przygotowania to około 30 min i obiad mamy z głowy!
Składniki na zupę krem warzywną:
– 3 ziemniaki
– Por (biała część)
– 80 dag kalafioru (może być mrożony)
– 3 korzenie pietruszki
– Cebula
– 3 ząbki czosnku
– 800 ml bulionu warzywnego
– 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz, bazylia, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania zupy warzywnej:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (w kostkę). Świeży kalafior dzielimy na różdżki. Na patelnię dajemy łyżkę oliwy z oliwek i szklimy cebulę. Po chwili dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy i wrzucamy por. Smażymy krótką chwilę, dodajemy resztę warzyw i zalewamy bulionem warzywnym (można użyć kostek warzywnych, najlepiej DOMOWEJ roboty). Trzymamy na ogniu 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i miksujemy przy użyciu blendera. Odlewamy trochę kremu do miseczki i dodajemy 3 łyżki jogurtu, po czym całość wlewamy z powrotem do zupy. Trzymamy na ogniu przez chwilę i przyprawiamy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, cytrynowy i bazylia.
Smacznego!