Tym razem mam dla Was przepis na zdrowy, sycący i niezwykle aromatyczny krem z pomidorków i bazylii! Taka wersja jest o niebo smaczniejsza, niż krem ze zwykłych pomidorów. W poniższym filmiku możecie zobaczyć jak wygląda ten krem. Zaczyna się od 1:35
Składniki na krem z pieczonych pomidorków:
– 1 kg pomidorków koktajlowych
– garść świeżej bazylii
– 2 średniej wielkości marchewki
– 2 ząbki czosnku
– czerwona cebula
– bulion warzywny 650 ml (jeśli chcecie gęsty krem to 500 ml )
– oliwa z oliwek
– łyżeczka masła
– sól, pieprz
Sposób przygotowania zupy z pomidorkami:
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki- układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy- sól, pieprz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach na około 15 min. Zupy i kremy z pieczonych warzyw są dużo bardziej aromatyczne i smaczniejsze, niż gotowane 🙂 W tym czasie nastawiamy wodę 650 ml lub 500 ml (wedle uznania) dajemy kostkę warzywną (użyłam zamrożonej, nie używajcie gotowych kostek w miarę możliwości- ewentualnie biologiczne). Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Na patelnię rozgrzewamy masło po czym dodajemy cebulą, a po chwili czosnek. Trzymamy chwilę na ogniu. Przekładamy do naszego bulionu. Gdy pomidorki i marchew już będą lekko upieczone, przekładamy do naszej zupy i trzymamy na ogniu do lekkiego zagotowania. Dodajemy garść bazylii. Miksujemy przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Używamy soli i pieprzu. Krem jest tak smaczny, że nie trzeba go wzbogacać jogurtem ani śmietaną. GENIALNA! Smacznego!
4 komentarze
Wygląda kusząco 🙂
Brzmi rewelacyjnie. Jako wielka fanka zup na pewno wypróbuję przepis 🙂
Zupa z pieczonych pomidorów chodzi za mną już buk wie ile, może w końcu się uda 🙂
Prezentuje się obłędnie. Robiłam już pomidorową na wiele sposobów, ale tak jeszcze nie. Już wiem co będzie kolejnym pomysłem na pyszną zupę. Na pewno skorzystamy.