Mam dla Was przepis na bardzo lekki, orzeźwiający i pięknie wyglądający obiad! Takie danie śmiało możecie przygotować na romantyczną kolację! Wygląda pięknie, jest bardzo zdrowe i zrobienie zajmuje bardzo mało czasu! Alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Staram się nie jeść mięsa (co mi się udaje od 3 miesięcy i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa! W końcu jestem na dobrej drodze do zostania wegetarianką) stąd dwie wersje obiadu- z łososiem lub kurczakiem.
W filmiku pokazuje Wam ten obiad i nieco o nim opowiadam (zaczynam od 11;23) :
Składniki na makaron z cukinii:
– 3 średniej wielkości cukinie
– 125 g łososia lub jeden filet z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 125 g mozzarelli
– pomidorki koktajlowe (ilość według uznania)
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– 2 łyżki oliwy i łyżka masła
– sól, pieprz
Sposób przygotowania makaronu z cukinii i łososia:
Dla osób, które wybrały wersję z kurczakiem- filet przekrajamy na pół, przyprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na łyżce oliwy z oliwek kilka minut z obu stron.
Wersja z łososiem- łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wykładamy na folię aluminiową i przyprawiamy- pieprz, pieprz ziołowy i dużo soku z cytryny. Zawijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 min.
Cukinię należy wybrać z miękką skórką. Myjemy, osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinie na wstążki (tylko część bez nasion).
Słonecznik podprażyć na suchej patelni przez 2 minuty, aby stał się bardziej chrupiący. Przekładamy na talerzyk.
Na głęboką patelnię dajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Po chwili dodajemy cukinię i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Lekko solimy. Trzymamy chwilę na ogniu i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i przykrywamy pokrywką, żeby ser się rozpuścił. Zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na ogniu przez około 10 min często mieszając. Cukinia bardzo szybko mięknie, dlatego należy jej pilnować. Pod koniec smażenia dodajemy pomidorki koktajlowe. Przekładamy na talerz, posypujemy ziarnami słonecznika i dodajemy kurczaka, bądź łososia pokrojonego w kostkę. Można podawać z rukolą! Smacznego!
9 komentarzy
Warzywne makarony to faktycznie jedno z najwdzięczniejszych kulinarnych odkryć 😉 Zwłaszcza w taką szarugę.
Trzymam kciuki za dalszą wege-transformację!
Ciekawy pomysł na makaron z cukinii. Nie za bardzo przekonuje mnie jej smak, jednak muszę przyznać, że danie wygląda bardzo apetycznie 🙂
Hej! Fajny wpis, wygląda smacznie 🙂 Muszę koniecznie spróbować zrobić. Jedna uwaga ode mnie bardziej do postu, zdjęcia są chyba trochę za bardzo prześwietlone. Pozdrawiam!
Wiem, zdjęcia są fatalnej jakości, ponieważ obecnie przebywam poza granicami kraju, a moja ukochana lustrzanka została w Polsce 🙁
Wygląda pysznie, dzisiaj sprawdzę przepis!;) a może zrobisz wpis z przepisem na leczo…w internecie widziałam mnóstwo przepisów na różne sposoby i nie wiadomo które najlepsze i najzdrowsze 😉
Super pomysł! Na pewno zrobię dietetyczną wersję leczo 🙂
Przepysznie to wygląda! Uwielbiam takie smaczne, zdrowe i kolorowe jedzonko 🙂
Świetny przepis, super pomysł na niestandardowy makaron. Na pewno skorzystam i wypróbuję. 🙂
Pozdrawiam!
Świetne danie, będę testować dziś na kolacje z pieczonym pstragiem