Zupa jest niezwykle aromatyczna, zdrowa i przepyszna! Zdecydowanie stała się moją ulubioną z wszystkich, które zrobiłam. Koniecznie spróbujcie! Atutem tej zupy jest to, że nie trzeba dużo składników, jest szybka w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Byłam pod wrażeniem jej smaku!
Około 3 porcje. Całość zupy około 1000 ml
Składniki:
– 1 por
– 4 małe ziemniaki
– 800 ml bulionu warzywnego
– 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego/greckiego (gęstego)
– 175 g łososia
– świeży koperek
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w krążki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie dodajemy łyżkę masła, pora i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy. W tym czasie przygotowujemy łososia- pieprz ziołowy, czarny i duża ilość soku z cytryny. Tak przygotowany łosoś wędruje do nagrzanego pieca do 200 stopni na około 15-20 min. Do garnka wlewamy wodę, gotujemy i dodajemy bulion warzywny. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do bulionu i gotujemy do miękkości ziemniaków. Miksujemy za pomocą blendera. Odlewamy zupę do miseczki i dodajemy 3 łyżki jogurtu. Dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do naszej zupy. Przyprawiamy pieprzem i solą (mała ilość soli ze względu na łososia, który sam w sobie już jest słony). Łososia kroimy w kostkę i wrzucamy do naszej zupy razem z koperkiem. Trzymamy jeszcze 2 min na ogniu. Smacznego!
Tutaj możecie na filmiku zobaczyć jak w rzeczywistości wygląda zupa: