Nie jestem mistrzem w robieniu ciast, jednak uwielbiam próbować i ciągle się rozwijać w kuchni. Spróbowałam, zrobiłam i wyszło… obłędnie! Przepyszne danie i pomysł na obiad – koniecznie musicie spróbować! Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo efektywne i smaczne. Zdjęcia nie wyglądają zachwycająco, ale to jest nieważne! Nie sugerujecie się nimi, po prostu spróbujcie zrobić. Obiad nadaje się na romantyczną kolacjo-wieczór 🙂
Składniki na fit tarte:
Ciasto na tarte:
– 150 g mąki żytniej/graham
– 60 g masła
– 1 żółtko
– Łyżka zimnej wody
– Szczypta soli
Nadzienie do tarty:
– 2 średnie cukinie
– Pomidorki koktajlowe / zwykły pomidor
– 3 ząbki czosnku
– Ser feta (ilość wedle uznania)
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 3 łyżki mleka
– 1 jajko + białko z ciasta
– sól, pieprz, bazylia
– oliwa z oliwek
Sposób przygotowania fit tarty:
Do miski dodajemy mąkę, masło, żółtko, łyżkę wody i sól. Miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki (w moim przypadku tak było). Jeśli zbyt suche dodajemy wodę. Owijamy w przeźroczystą folię i dajemy do lodówki na 30 min.
W miseczce robimy sos. Łączymy jogurt, mleko i jajko wraz z białkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i spora ilość bazylii. Dobrze mieszamy.
Cukinię myjemy i kroimy w dość cienkie plasterki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i dodajemy cukinie wraz z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Smażymy kilka minut i zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne ( u mnie w kształcie serca 🙂 ) i smarujemy oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy je na folii lub przekładamy bezpośrednio do naszego naczynia i „ugniatamy” je dłońmi na całą blaszkę. Moja blaszka ma 25 cm średnicy. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy cukinie, pokrojony w kostkę ser feta i pomidorki. Zalewamy płynną masą i na wierzch układamy cukinię. Pieczemy około 30 min w 200 stopniach.
Smacznego!
9 komentarzy
O fajne!
wszystkie skłądniki moge jesc wiec sprobuję. JEsli ciasto na razowej wyjdzie to jestem na tak
O kurczę jaka się zrobiłam przez Ciebie głodna! Wygląda genialnie!
Ciekawy przepis. Trzeba będzie spróbować )
Idealny przepis dla mnie mam jeszcze cukinie z własnych zbiorów super się przechowuje ale muszę jak najszybciej coś z niej zrobić :]
Pozdrawiam
Lubię takie zapiekańce! I fetę i cukinię mam w lodówce, więc już wiem, co jutro na obiad 😉
Dotąd nigdy nie robiłam i nie jadłam tarty na słono. Ciekawy pomysł. Lubię fetę i cukinię, ale dotąd ich ze sobą nie łączyłam.
Ciasto trzeba zmiksowac czy mozna ugniesc?
Można ugnieść 🙂