To jeden z moich ulubionych obiadów. Ten smak nigdy mi się nie znudzi! Połączenie szpinaku i łososia jest dla mnie ZNAKOMITY, a dodając suszone pomidory to rozkosz podniebna! Polecam zdecydowanie KAŻDEMU. Obiad zdrowy, pyszny, dla osób, które nie jedzą mięsa i co najważniejsze- szybki!
Składniki na makaron z łososiem i suszonymi pomidorami:
– Makaron tagiatelle 400 g
– Łosoś 300 g
– Suszone pomidory – ok. 13 pomidorków
– Naturalny serek kremowy – 4/5 dużych łyżek
– Szpinak 450 g
– Pieprz, sól
– 3 ząbki czosnku
– Łyżka masła
Sposób przygotowania makaronu z łososiem i szpinakiem:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente. W tym czasie przygotowujemy łososia, ja osobiście go upiekłam w piekarniku (unikam smażenia) przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny i sok z cytryny, zawijam w folię aluminiową i na 20 min do piekarnika (200 stopni z termoobiegiem). Można też usmażyć, jednak preferuję pieczenie. Na dużej patelni rozmrażamy szpinak, po odparowaniu wody dodajemy łyżkę masła i 3 ząbki czosnku, pieprz oraz minimalnie sól. Mieszamy. Dorzucamy już przygotowanego łososia, pokrojone suszone pomidory. Mieszamy. Dodajemy serek naturalny (KONIECZNIE naturalny, bez wspomagaczy, bez konserwantów). Po chwili dorzucamy ugotowany makaron i trzymamy chwilę na ogniu. To wszystko- smacznego.
Na zdjęciu nie wygląda apetycznie, ale gwarantuje, że smakuje wyśmienicie!
Mój lunch box do pracy 🙂
2 komentarze
Wygląda mega apetycznie! Łosoś to jeden z podstawowych elementów w mojej diecie, z pewnością wykorzystam Twój przepis!
Ile kcal ma jedna porcja takiego makaronu?