Nie miałam pomysłu na obiad, więc postanowiłam wykorzystać to co aktualnie miałam w lodówce. Obiad wyszedł pyszny! Lubię jak moje obiady pod tytułem „zrobię z tego co aktualnie mam” wychodzą tak dobrze! Jest prosty, szybki i spokojnie wystarczy dla 3-4 osób. Pół domu nakarmiłam tym obiadem i wszystkim bardzo smakowało 🙂 To danie tzw. na „studencką kieszeń”!
Składniki:
– ryż
– papryka
– cebula
– pieczarki
– brokuły
– cukinia
– 2 ząbki czosnku
– bulion warzywny
– łyżka masła
– przyprawy: pieprz, sól, curry, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Nastawiamy wodę na ryż, solimy i dodajemy curry. Ryż gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wlewamy szklankę wody i dajemy bulion warzywny (miałam zamrożoną kostkę). Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodajemy ryż, mieszamy i przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Trzymamy chwilę na ogniu i dodajemy łyżkę masła.
Pyszne, troszkę pikantne danie!