Pyszne, szybkie i klasyczne danie. Uwielbiam makaron i szpinak, więc połączenie wyszło genialne. Nie zajmuje dużo czasu, jest sycące i zdrowe! Zdjęcia nie są zbytnio zachęcające, jednak danie smakuje wyśmienicie! Spróbujcie sami!
Składniki na najłatwiejszy makaron z kurczakiem i szpinakiem:
– Makaron penne pełnoziarniste (400 g)
– Pierś z kurczaka (2 piersi)
– Szpinak (450 g)
– Jajko
– Jogurt naturalny 200 g
– 2 ząbki czosnku
– Ser mozarella (opcjonalnie)
– Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania prostego makaronu:
Gotujemy makaron wedle instrukcji na opakowaniu al dente. Na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatałową. Dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Do naczynia wlewamy jogurt naturalny, wbijamy jajko, pieprz, sól i mieszamy. Makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy i dodajemy (opcjonalnie) ser mozarella. Po chwili wlewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu naturalnego, chwilę trzymamy na ogniu i gotowe!
1 Komentarze
Przez użycie jogurtu naruralnego zamiast smietanki 30%, wyszło wodniście i mdle. Już chyba wolę bardziej kalorycznie, ale za to z kremowym sosem szpinakowym