Mam dla Was przepis na idealne śniadanie białkowo tłuszczowe! Ostatnio zauważyłam u siebie mocny spadek energii, pojawiła się senność po zjedzeniu posiłku węglowodanowego, dlatego nieco zmodyfikowałam swoją dietę i to był strzał w 10! Rano zaczynam od śniadania białkowo tłuszczowego, a węglowodany staram się maksymalnie ograniczać. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Jest to spora zmiana, jednak jeśli ktoś ma podobne objawy do moich polecam spróbować sięgać na śniadanie po posiłki białkowo tłuszczowe, a maksymalnie ograniczyć węglowodany.
Składniki na wytrawny omlet:
– 2 jaja
– jogurt naturalny
– szczypiorek
– sałata
– papryka
– rzodkiewka
– czerwona cebula
– bazylia, oregano, ząbek czosnku, sól i pieprz
Sposób przygotowania omletu:
Zaczynamy od sosu. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano. Mieszamy i wstawiamy na 10 min do lodówki. Czas na omlet. Oddzielamy białko od żółtka, białko ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła i wlewamy przygotowaną masę jajeczną. Smażymy 3-4 min na małym ogniu pod przykryciem i odwracamy na drugą stronę. Tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, smarujemy naszym sosem i dekorujemy warzywami- sałata, cebula, rzodkiewka, papryka, szczypiorek (to co aktualnie macie w lodówce).
Śniadanie naprawdę wyszło OBŁĘDNE!
2 komentarze
Ostatnio właśnie zrobiłam swoje pierwsze omlety, ale na słodko 😉 Ten Twój również wygląda na pyszny, chętnie wypróbuję:)
A wiesz że ja mimo wszystko wolę owsiankę bo daje mi kopa a jajka mi się odbijają cały dzień i zamulają.