Uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety, to niemal idealne śniadanie. Są smaczne, pożywne i można je komponować z różnymi dodatkami. Nie wiem dlaczego dopiero teraz wymyśliłam dodanie płatków owsianych, przecież to takie oczywiste 🙂 Pyszne, pożywne śniadanie. Można zrobić na słodko lub wytrawnie.
Składniki na omlet owsiany:
– 8 łyżek płatków owsianych
– 4 łyżki mąki kukurydzianej (może być pełnoziarnista/żytnia/owsiana)
– 4 jajka
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– garść wiórek kokosowych (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi – nie dodaje)
– Omlet wytrawny: dodajemy zioła: bazylia, zioła prowansalskie, oregano- wedle uznania.
– Omlet na słodko: łyżka miodu, ksylitol
Sposób przygotowania omletu owsianego:
Płatki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 min, żeby zmiękły. Do miski dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, garść wiórek, sól. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zioła (wersja wytrawna) bądź miód (wersja słodka). Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Smażymy na oleju kokosowym. Polecam zrobić kilka małych placuszków, niż jeden duży z tego względu, że ciężko Wam będzie go przewrócić. Małe omlety można komponować z różnymi dodatkami co też jest plusem. Placuszków wyszło około 10 średniej wielkości. Dla 2-3 osób spokojnie wystarczy.
Można je zjeść z syropem klonowym, powidłami, owocami, twarożkiem. Pomysłów jest wiele. Smacznego!
3 komentarze
Koniecznie muszę wypróbować bo wygląda świetnie 🙂
I świetnie smakuje 🙂 Daj znać jak zrobisz 🙂
Robię dość podobne 🙂 pyszne 🙂 muszę spróbować twojej wersji 😉 pozdrawiam 🙂