Jeśli nie macie pomysłów na przekąski między posiłkami, czy też nie wiecie co zrobić na domówkę mam dla Was 5 pomysłów na fit przekąski. Dziś w roli głównej będą fit tortille z różnymi nadzieniami. One cieszą się największą popularnością na imprezach, a robi się je bardzo szybko. Oczywiście, takie przekąski możecie zjadać między posiłkami, jednak nie codziennie i nie w dużej ilości. Są bardzo smaczne i kolorowe. Jeśli chodzi o tortille najlepiej zróbcie ją samemu, ja tego nie potrafię, choć próbowałam setki razy. Te kupne, sklepowe nie są dobre… Nawet pełnoziarniste, mają dużo dodatków. Najlepiej (jeśli potraficie) zróbcie je w domu.
TORTILLA Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I KIEŁKAMI
Tortillę smarujemy serkiem (jest dostępny almette jogurtowy na bazie jogurtu naturalnego (!) ) możecie go wykorzystać, na środku kładziemy łososia (dostępny w biedronce za niecałe 4 zł) i dodajemy kiełki. Całość zawijamy w folię aluminiową jak roladę. Dajemy do lodówki na kilka godzin, a później kroimy.
TORTILLA Z AWOKADO, WĘDLINĄ, PAPRYKĄ I KIEŁKAMI
Awokado przekroić na pół wyciągnąć pestkę, obrać i włożyć do miski. Rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprz, sól i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy. Tak przygotowaną pastą smarujemy tortille. Dodajemy na środku tortilli 2-3 plastry wędliny i układamy paprykę i kiełki. Zwijamy w folię aluminiową jak roladę i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu kroimy.
TORTILLA Z TWAROGIEM, SAŁATĄ LODOWĄ, PAPRYKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ, OGÓRKIEM I SERKIEM PLEŚNIOWYM
Tortillę cieniutko smarujemy twarogiem chudym, układamy na całej powierzchni sałatę lodową, a na środku tortilli paprykę, cebulę, ogórek i serek pleśniowy. Zwijamy w folię aluminiową i na kilka godzin do lodówki.
TORTILLA Z WĘDLINĄ, SEREM ŻÓŁTYM, SAŁATĄ, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM
Na całej powierzchni tortilli układamy wędlinę oraz plastry sera żółtego. Na połowie dodajemy sałatę, paprykę i ogórek. Zwijamy w folię i do lodówki.
TORTILLA ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM/WĘDLINĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pieprz, sól, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Czekamy aż woda odparuje i nieco przestygnie. Tak przygotowanym szpinakiem smarujemy tortillę. Na połowę placka dodajemy łososia i suszone pomidory. Zwijamy w folię aluminiową i do lodówki.
4 komentarze
Świetne propozcyje na tortillę. Najbardziej przykuła moją uwagę ta z awokado i łososiem. Ciekawe połączenie smaków. Muszę ją wypróbować! 🙂
Sama robię podobne przekąski z wędzonym łososiem, sałatą czerwoną papryką i ogórkiem zielonym. Są na prawdę przepyszne! 🙂
Zamiast tortilli proponuje sprobowac nalesnik z maki zytniej pelnoziarnistej 🙂
Właśnie chodzi o to, że jestem antynaleśnikowa. Wszystko zrobię w kuchni, ale naleśnik spierniczę 😛