Tym razem przepis na dietetyczny makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem. Na zdjęciu jest bardzo mała porcja. Dlaczego? Mój Piotrek prawie wszystko zjadł. A ja tylko poszłam po aparat….
Składniki na makaron w sosie pieczarkowym:
– makaron tagiatelle pełnoziarnisty
– 500 g pieczarek
– podwójna pierś z kurczaka
– 2 szklanki mleka
– 1 cebula
– 2 łyżki mąki żytniej
– pół pęczka koperku
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania makaronu:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodaj cebulę, gdy uzyska złoty kolor dodaj pokrojone na kawałki mięso. Smaż przez chwilę. Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do reszty składników na patelnię. Smaż i poczekaj, aż zmiękną i puszczą soki. Wlej szklankę mleka, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę. W drugiej szklance mleka dodaj dwie łyżki mąki żytniej i wymieszaj. Powoli wlej na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzewaj do wrzenia. Pod koniec dodaj posiekany koperek, pieprz i sól. Makaron możesz dodać bezpośrednio do przygotowanego sosu lub nałożyć osobno. Ja wyłożyłam na talerz makaron i dodałam sos. Przepyszny obiad!
6 komentarzy
Mmmm… właśnie takiego lekkiego przepisu szukałam ale zastąpię koperek natką pietruszki. Moim zdaniem jest zdrowsza i zwyczajnie preferuję jej smak!
Można dodać mąkę kokosową?
Jak najbardziej 🙂
Super przepis. W końcu delikatny i lekki sos, zamiast tych tłustych śmietanowych sosów. Dziękuje!
Bardzo się cieszę!
A jaka kaloryczność?