Dziś mam dla Was przepis na placuszki z serka wiejskiego. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie przywierają do patelni z łatwością można je przewrócić na drugą stronę. Są delikatne i puszyste, w połączeniu z owocami dają niepowtarzalny smak. Wyszły mi 3 placuszki, a po jednym byłam już najedzona 😉 Podałam je z owocami (kiwi, banan, jabłko) i polałam syropem daktylowym.
Składniki na placuszki z serka:
– 200/250 g serka wiejskiego
– 3 kopiate łyżki mąki żytniej (jeśli użyjecie mąki kukurydzianej Wasze placuszki będą miały piękny słoneczny kolor)
– łyżeczka słodziku np ksylitol / lub łyżeczka miodu / lub nic 🙂
– 1 jajko
Sposób przygotowania placuszków z serka wiejskiego:
Serek wiejski przekładamy do miski, dodajemy mąkę, słodzik i jajko. Za pomocą łyżki wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek dodajemy dwie łyżki masy i formujemy z nich placuszki. Smażymy na średnim ogniu 3 min z każdej strony.
1 Komentarze
Wyglądają przepysznie! Niedługo na pewno wypróbuję Twój przepis 🙂