MENUMENU
  • O mnie
    • Moja metamorfoza
    • Pierwszy raz?
  • Dieta
    • Zdrowe odżywianie
    • Odchudzanie
    • Organizacja w kuchni
    • Fit jadłospisy
  • Trening
    • Dla początkujących
    • Dla osób z nadwagą
    • Jak ćwiczyć?
    • Bieganie
    • Wyzwania treningowe
    • Plany treningowe
    • Pokochaj swoje ciało
  • Przepisy
    • Zdrowe śniadanie
      • Omlety
      • Owsianki
      • Śniadanie na słodko
      • Domowy chleb
      • Z jajkiem
      • Kanapki
      • Pasty do pieczywa
      • Pasztety
      • Szybkie śniadanie
      • Muffiny
      • Naleśniki
      • Tortille
    • Zdrowy obiad
      • Placki
      • Ryby
      • Mięso
      • Bez mięsa
      • Makarony
      • Ryż
      • Kasza
      • Jednogarnkowe dania
      • Pizza
      • Wrapy
      • Wytrawna tarta
      • Szybki obiad
      • Obiad dla początkujących
      • Zdrowy fast food
    • Zdrowe desery
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Batony
      • Pączki
      • Babeczki
      • Kruche
      • Bezy
      • Deser z owocami
      • Ciasta bez pieczenia
      • Szybki deser
      • Lody
      • Tarta na słodko
      • Wypieki drożdżowe
      • Zdrowe torty
    • Zupy i kremy
      • Pożywne zupy
      • Lekkie zupy
      • Proste kremy
      • Tradycyjne zupy
      • Zupa-krem
      • Tanie zupy
      • Zupy dla dzieci
    • Fit kolacje
      • Domowe pieczywo
      • Warzywa
      • Tosty
    • Lunchbox
    • Do pracy i szkoły
    • Wegetariańskie przepisy
    • Sałatki
      • Warzywne
      • Z mięsem
      • Z rybą
      • Pożywne sałatki
      • Surówki
    • Tanie i szybkie przepisy
    • Fit przekąski
      • Zdrowe przekąski
      • Sosy, polewy, do sałatek
      • Napoje
      • Zdrowe koktajle
    • Przepisy dla dzieci
    • Przepisy dla matek karmiących
  • Okazyjne przepisy
    • Sposób przygotowania posiłku
      • Dla amatorów
      • Gotowanie
      • Gotowanie na parze
      • Pieczenie
      • Smażenie
      • Grillowanie
      • Blendowanie
      • Marynowanie
      • Duszenie
    • Piknik
    • Wielkanoc
    • Karnawał
    • Grill
    • Impreza
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Sylwester
    • Romantyczna kolacja
    • Walentynki
    • Komunia i chrzest
  • Ciąża
    • Macierzyństwo
    • Dziecko
    • Ciało po ciąży
  • Fit lifestyle
    • Fit motywacja
    • Zdrowe nawyki
  • Darmowe narzędzia
  • Sklep
  • Kontakt
  • Współpraca
Pokolenie Fit
MENUMENU
  • O mnie
    • Moja metamorfoza
    • Pierwszy raz?
  • Dieta
    • Zdrowe odżywianie
    • Odchudzanie
    • Organizacja w kuchni
    • Fit jadłospisy
  • Trening
    • Dla początkujących
    • Dla osób z nadwagą
    • Jak ćwiczyć?
    • Bieganie
    • Wyzwania treningowe
    • Plany treningowe
    • Pokochaj swoje ciało
  • Przepisy
    • Zdrowe śniadanie
      • Omlety
      • Owsianki
      • Śniadanie na słodko
      • Domowy chleb
      • Z jajkiem
      • Kanapki
      • Pasty do pieczywa
      • Pasztety
      • Szybkie śniadanie
      • Muffiny
      • Naleśniki
      • Tortille
    • Zdrowy obiad
      • Placki
      • Ryby
      • Mięso
      • Bez mięsa
      • Makarony
      • Ryż
      • Kasza
      • Jednogarnkowe dania
      • Pizza
      • Wrapy
      • Wytrawna tarta
      • Szybki obiad
      • Obiad dla początkujących
      • Zdrowy fast food
    • Zdrowe desery
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Batony
      • Pączki
      • Babeczki
      • Kruche
      • Bezy
      • Deser z owocami
      • Ciasta bez pieczenia
      • Szybki deser
      • Lody
      • Tarta na słodko
      • Wypieki drożdżowe
      • Zdrowe torty
    • Zupy i kremy
      • Pożywne zupy
      • Lekkie zupy
      • Proste kremy
      • Tradycyjne zupy
      • Zupa-krem
      • Tanie zupy
      • Zupy dla dzieci
    • Fit kolacje
      • Domowe pieczywo
      • Warzywa
      • Tosty
    • Lunchbox
    • Do pracy i szkoły
    • Wegetariańskie przepisy
    • Sałatki
      • Warzywne
      • Z mięsem
      • Z rybą
      • Pożywne sałatki
      • Surówki
    • Tanie i szybkie przepisy
    • Fit przekąski
      • Zdrowe przekąski
      • Sosy, polewy, do sałatek
      • Napoje
      • Zdrowe koktajle
    • Przepisy dla dzieci
    • Przepisy dla matek karmiących
  • Okazyjne przepisy
    • Sposób przygotowania posiłku
      • Dla amatorów
      • Gotowanie
      • Gotowanie na parze
      • Pieczenie
      • Smażenie
      • Grillowanie
      • Blendowanie
      • Marynowanie
      • Duszenie
    • Piknik
    • Wielkanoc
    • Karnawał
    • Grill
    • Impreza
    • Boże Narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Sylwester
    • Romantyczna kolacja
    • Walentynki
    • Komunia i chrzest
  • Ciąża
    • Macierzyństwo
    • Dziecko
    • Ciało po ciąży
  • Fit lifestyle
    • Fit motywacja
    • Zdrowe nawyki
  • Darmowe narzędzia
  • Sklep
  • Kontakt
  • Współpraca
Pokolenie Fit

Fit blog o zdrowym stylu życia, zdrowe przepisy, odchudzanie

Dla amatorówDo pracy i szkołyFit kolacjeImprezaKarnawałKomunia i chrzestLunchboxNaleśnikiOkazyjne przepisyOmletyPiknikPlackiPrzepisyPrzepisy dla dzieciPrzepisy dla matek karmiącychRomantyczna kolacjaSmażenieŚniadanie na słodkoSposób przygotowania posiłkuTanie i szybkie przepisyWalentynkiWegetariańskie przepisyZ jajkiemZdrowe śniadanieZdrowy obiad

Dietetyczne pancakes na słodko

Pati 28 lipca 2016
Napisane przez Pati 28 lipca 2016

IMG_1614

Zawsze chciałam zrobić pancakes, jednak stroniłam się od tego, ponieważ jak wiecie jestem antytalenciem naleśnikowym. Wstałam rano i stwierdziłam, że czas najwyższy spróbować. Co tu dużo mówić, wyszły obłędne. Z pewnością częściej będę robić tego typu śniadania. Jeśli chodzi o dodatki to macie tyle możliwości, że takie śniadanie nigdy się nie znudzi. Na pewno pamiętacie, jak próbowałam zrobić naleśniki i ŻADEN mi nie wyszedł. Byłam pewna, że tutaj będzie podobnie i się mocno zdziwiłam, bo wyszły perfekcyjne! Jeśli tak jak ja, nie potraficie zrobić naleśników to pancakes powinny Wam wyjść (biorąc pod uwagę mnie 🙂 ) Zapraszam do przepisu!

Jak przygotować fit pancakes ?

Składniki:

– 1 jajko

– 40 ml mleka

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka cynamonu

– 3 łyżki mąki żytniej

– olej rzepakowy

– ulubione dodatki (ja dałam banana i suszoną żurawinę)

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po chwili dodajemy suche składniki i miksujemy (można uczyć trzepaczki). Masa powinna wyjść gęsta. Patelnię smarujemy tłuszczem (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Używamy oliwy z oliwek) i mocno rozgrzewamy. Na patelni formujemy placuszki, ja dawałam 2 łyżki przygotowanej masy, gdy na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza przewracamy placek na drugą stronę. Z tylu składników wyszły 4 placuszki, które polałam syropem daktylowym, dodałam banana i suszoną żurawinę. Pancakes będzie smaczny nawet bez tych dodatków 😉 Smacznego!

IMG_1600

IMG_1607

IMG_1613

IMG_1614

IMG_1615

IMG_1616

IMG_1618

IMG_1619

IMG_1622

Oceń post

mini deserprosty przepisz jajkami
49 komentarzy
8
FacebookTwitterPinterestEmail
Pati

poprzedni post
Przepis na fit nuggetsy
następny post
Przepis na fit placki twarogowe

To może Ci się spodobać

Co jeść w upały? Najlepsze przepisy na lato

30 czerwca 2022

Fit przepisy na Wielkanoc- co jeść, żeby nie...

15 kwietnia 2022

Pomysły na zdrowe i szybkie obiady- gdzie szukać...

23 marca 2022

Przepis na zdrową sałatkę cezar bez sosu worcestershire

7 marca 2022

Przepis na placuszki daktylowe. Idealny przepis dla dzieci

7 lutego 2022

Najlepszy przepis na fit deser maxi king jednoporcjowy...

3 stycznia 2022

Przekąski na sylwestra – smaczne, zdrowe, szybkie

31 grudnia 2021

Najlepszy i najszybszy przepis na makaron z łososiem...

21 listopada 2021

Co warto kupić w biedronce? Polecane produkty z...

1 listopada 2021

Szybkie przepisy na zdrowe desery. Fit kinder country

20 października 2021

49 komentarzy

Klaudia 3 sierpnia 2016 - 20:45

i znów zgłodniałam… Ech ;D

Odpowiedz
Pati 5 sierpnia 2016 - 18:22

Zrób sobie na śniadanie 😛 O 21 to trochę za późno 😀

Odpowiedz
Natalia 20 marca 2017 - 19:38

Dzisiaj zrobiłam. Pyszne….W dodatku zajęły mi nie więcej niż 5 minut <3

Odpowiedz
M 16 lipca 2018 - 00:25

Pancakes są przepyszne! Ile mniej więcej kcal ma taja porcja?

Odpowiedz
Emilka 5 sierpnia 2018 - 21:02

Czym da się zastąpić syrop daktylowy, ale też żeby było fit? 😀 Pozdrawiam

Odpowiedz
Pati 9 stycznia 2019 - 09:26

Miodem 🙂

Odpowiedz
Iwaa 27 maja 2020 - 12:27

Ile to wyjdzie kalorii ?

Odpowiedz
Patrycja 1 grudnia 2020 - 07:51

Te pancakes były przepyszne bardzo łatwe do zrobienia zrobiłam to ja 12 latnia czyli wszystkim wyjdzie polecam

Odpowiedz
Patrycja 1 grudnia 2020 - 07:50

Te pancakes były pyszne zajęły mi 5 min polecam.

Odpowiedz
michel81 16 września 2018 - 10:54

Wyglądają pysznie ile mają kalorii???

Odpowiedz
Pati 9 stycznia 2019 - 09:20

Nie liczę kalorii, choć czas najwyższy zacząć 😀

Odpowiedz
Matt 20 lipca 2021 - 16:21

Co w nich takiego dietetycznego? To że użyłaś mąki żytniej nie znaczy, że są dobre na diecie. Wciąż mają dużo kcal.

Odpowiedz
Pati 20 lipca 2021 - 19:55

wciąż są zdrowsze, niż standardowe pancakes 😉 Ilość kcal nie świadczy o zdrowotności.

Odpowiedz
Matt 22 lipca 2021 - 13:56

To mąka żytnia jest zdrowa, a pszenna już niezdrowa?

Pati 6 sierpnia 2021 - 11:35

Dokładnie tak 😉

Wiolka 11 listopada 2018 - 09:20

Przepyszne ja zamiast zytniej mąki użyłam orkiszowej i rozplywaly się w ustach 🙂

Odpowiedz
FitAlina 21 stycznia 2019 - 10:03

Wyglądają przecudnie 🙂 co Pani myśli o dodaniu / polaniu takich pancakes jakimś fit syropem klonowym? W opisach chwalą że taki syrop jest jak najbardziej fit ale czy na pewno? Jakie jest Pani zdanie na temat takich odpowiedników?

Odpowiedz
Pati 8 kwietnia 2019 - 16:02

Do wszystkiego należy podchodzić zdroworozsądkowo, pancakes same w sobie są już słodkie, więc tutaj odpuściłabym dodatkowo syrop klonowy, jednak wychodzę z założenia, że wszystko z umiarem- jeśli masz dziką ochotę użyć dodatkowo syropu to proszę bardzo 🙂 Tylko wszystko z umiarem 🙂

Odpowiedz
Ola.parasola.1267 11 lipca 2020 - 13:51

Z tego co obliczałam taki jeden pancake z dżemem ma około 120kcal a można nawet I nim się najeść.

Odpowiedz
daizue 2 marca 2019 - 09:55

wyszedł pyszny 😀 z moich obliczeń (zamiast mąki żytniej to zwykla tortowa + mleko 0,5%) wychodzi około 55 kcal na jednego placka bez dodatków czyli mniej więcej 300 kcal z dodatkami 🙂 dzięki!!

Odpowiedz
Pati 6 marca 2019 - 08:35

Ciesze sie, ze smakowalo!! <3

Odpowiedz
wózek kuchenny na kółkach zobacz 13 kwietnia 2019 - 15:18

świetny przepis 😀

Odpowiedz
Pati 19 kwietnia 2019 - 17:54

dziękuje 🙂

Odpowiedz
JULIA 28 sierpnia 2019 - 19:16

czy mozna nie uzywac cynamonu?

Odpowiedz
Pati 8 września 2019 - 14:29

Jasne, cynamon nie musi być obowiązkowo dodany

Odpowiedz
Ola 31 sierpnia 2019 - 15:38

Czy mogę użyć mleka roślinnego czy wtedy już nie wyjdzie?

Odpowiedz
Pati 8 września 2019 - 14:28

Oczywiście, że można 🙂

Odpowiedz
Seba 10 listopada 2019 - 10:04

Łatwo, szybko, przyjemnie. Pachna przepieknie.Dziękuję za przepis.
Ja dodałem do nich dżemu dietetyczne dzięki czemu mam jeszcze mnie kcal. 393kcal razem z dżemem, wszystkie placki.

Odpowiedz
Asia 21 listopada 2019 - 10:39

Średnio ile naleśników wychodzi z podanej ilości składników ?

Odpowiedz
Biotechnolog 27 listopada 2019 - 09:00

Nie powinno się smażyć niczego na oliwie z oliwek,ponieważ w wysokiej temp.wydzielają się z niej substancje rakotwórcze. Oliwa jest zdrowa,ale tylko na zimno np.w sałatkach. Polecam olej lub smalec.

Odpowiedz
Pati 28 marca 2020 - 07:32

Zgadzam się 🙂 W tamtych latach o oliwie mówiono się inaczej, dlatego jest w przepisie. Teraz owszem sama oliwy używam tylko na zimno.

Odpowiedz
Ala 23 marca 2021 - 01:47

przecież na oliwie virgin można smażyć…

Odpowiedz
Pati 31 marca 2021 - 12:43

nie za bardzo 🙂 oliwa jest dobra na zimno, najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, oleju kokosowym w wysokich temperaturach. Oliwa się do tego nie nadaje.

Odpowiedz
Anonim 3 maja 2021 - 18:57

Pati, bardzo proszę zapoznaj się z najnowszymi badaniami naukowymi odnośnie tłuszczy do smażenia zanim wypowiesz się na ten temat lub posłuchaj Dr Damiana Parola lub mgr Tadeusza Sowińskiego. Oliwa nadaje się do smażenia

Pati 10 maja 2021 - 15:51

W dietetyce jest tak, że co chwilę coś się zmienia. Raz można smażyć, a po chwili nie. Mimo wszystko dania smażone na oliwie zwyczajnie mi nie smakują, poza tym wolę wykorzystywać oliwę do przekąsek, sałatek na zimno. Mauricz, czy Sowiński to moje wzory 🙂 Mimo wszystko, pozostaję przy swoim.

Ola 10 lutego 2021 - 13:46

Mozna bez mąki zytniej?

Odpowiedz
Pati 12 lutego 2021 - 22:16

można użyć jakiejkolwiek innej mąki, też będzie ok. Dzięki mące, placki nie rozwalają się.

Odpowiedz
Oliwa? 13 grudnia 2019 - 09:43

Oliwa z oliwek do smażenia? Jest Pani pewna jako dietetyk co do użycia tego tłuszczu? Na pewno niższą temperaturę wystąpienia punktu dymienia ma olej rzepakowy co czyni go po prostu zdrowszym do smażenia… Oliwa jest fantastycznym źródłem wielonienasyconych k.t. ale jeśli jest podawana na zimno.

Odpowiedz
Pati 28 marca 2020 - 07:30

Opinie w przypadku oliwy są tak różne, że ciężko być jednostronnym. Aczkolwiek przepis jest sprzed kilku lat wtedy był szał, że można smażyć na oliwie-teraz zgadzam się, że powinno się smażyć na oleju, a oliwę używać na zimno 🙂 Dzięki za komentarz, na pewno to zmienię!

Odpowiedz
kaja 2 kwietnia 2020 - 14:05

Wypróbowane, pankejki wyszły pyszne. Serdecznie polecam! <3

Odpowiedz
Pati 3 kwietnia 2020 - 14:45

Super, cieszę sie! 🙂

Odpowiedz
Julita 22 kwietnia 2020 - 12:51

Uwielbiaaam to! Powiem szczerze, że odkąd liczę zjadane kalorie, to nie miałam okazji zjeść czegoś tak dobrego (uwielbiam słodkości!). To naprawdę świetny przepis, który dawkuję sobie dosyć często, bo jego kaloryka względem doznań smakowych jest… wyśmienita.

Dziękuję za ten świetny przepis, pancake’s z Twojego przepisu są po prostu PYSZNE! Mniam 🙂

Odpowiedz
Pati 24 kwietnia 2020 - 19:19

Bardzo miły komentarz! Cieszę się, że przepis przypadł do gustu! Ja też uwielbiam słodkie śniadania i często sobie serwuje na śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Sabi 27 kwietnia 2020 - 12:32

Przepis jest świetny, zamiast normalnego mleka dałam mleko kokosowe z firmy Alpro i pancakes wyszedł smaczny 🙂

Odpowiedz
Foodlover 19 listopada 2020 - 11:27

Robiłam mniejsze pancakes na specjalnej patelni, wiec wyszło więcej. Po przeliczeniu kalorii wyszło mi 205 kcal na całość bez dodatków, robiłam je na mące wrocławskiej do naleśników. Super propozycja na śniadanie, smaczna i sycąca na dłuuugo. Brak cukru można zastąpić syropem klonowym jako dodatek, polecam: )

Odpowiedz
Wojtek 28 lipca 2022 - 12:55

Pyszny przepis i bardzo ładne zdjęcia. Podobne pancake z sosem robię sobie czasem w weekend. Bardzo fajny blog. Trafiłem tu z Twojego kanału Youtube. Pozrowienia.

Odpowiedz
Pati 2 sierpnia 2022 - 09:05

Ooo jak miło, że i tu dotarłeś! Dziękuje 🙂 Pancakes to jedno z moich ulubionych śniadań i pewniaków, które wiem, że zaspokoją zawsze moje kubki smakowe 😀

Odpowiedz
Kobieca Strona Dietetyki 17 lipca 2023 - 18:58

Fajnie, że na mące żytniej. Teraz jest sezon na maliny, porzeczki, jagody, więc ja daję takie owoce :). Dzięki za przepis!

Odpowiedz
Pati 3 sierpnia 2023 - 23:53

super! warto wykorzystywać sezonowe produkty 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz Anuluj

Zapisz moje imię i adres e-mail w tej przeglądarce do następnego komentowania.

Patrycja Sobieska

Zarażam swoim optymizmem i miłością do zdrowego stylu życia, pokazuję, że każdy może osiągnąć swój cel, jaki sobie wymarzy. Jestem trenerem personalnym, skończyłam szkolę z dietetyki, mam kilkanaście zrobionych kursów i cały czas się dokształcam. Miłośniczka, promotorka zdrowego stylu życia jak i motywatorka!

Czego szukasz?

Archiwa

Instagram

…

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

© Pokolenie Fit 2014 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies