Zawsze chciałam zrobić pancakes, jednak stroniłam się od tego, ponieważ jak wiecie jestem antytalenciem naleśnikowym. Wstałam rano i stwierdziłam, że czas najwyższy spróbować. Co tu dużo mówić, wyszły obłędne. Z pewnością częściej będę robić tego typu śniadania. Jeśli chodzi o dodatki to macie tyle możliwości, że takie śniadanie nigdy się nie znudzi. Na pewno pamiętacie, jak próbowałam zrobić naleśniki i ŻADEN mi nie wyszedł. Byłam pewna, że tutaj będzie podobnie i się mocno zdziwiłam, bo wyszły perfekcyjne! Jeśli tak jak ja, nie potraficie zrobić naleśników to pancakes powinny Wam wyjść (biorąc pod uwagę mnie 🙂 ) Zapraszam do przepisu!
Jak przygotować fit pancakes ?
Składniki:
– 1 jajko
– 40 ml mleka
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki mąki żytniej
– olej rzepakowy
– ulubione dodatki (ja dałam banana i suszoną żurawinę)
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po chwili dodajemy suche składniki i miksujemy (można uczyć trzepaczki). Masa powinna wyjść gęsta. Patelnię smarujemy tłuszczem (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Używamy oliwy z oliwek) i mocno rozgrzewamy. Na patelni formujemy placuszki, ja dawałam 2 łyżki przygotowanej masy, gdy na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza przewracamy placek na drugą stronę. Z tylu składników wyszły 4 placuszki, które polałam syropem daktylowym, dodałam banana i suszoną żurawinę. Pancakes będzie smaczny nawet bez tych dodatków 😉 Smacznego!
47 komentarzy
i znów zgłodniałam… Ech ;D
Zrób sobie na śniadanie 😛 O 21 to trochę za późno 😀
Dzisiaj zrobiłam. Pyszne….W dodatku zajęły mi nie więcej niż 5 minut <3
Pancakes są przepyszne! Ile mniej więcej kcal ma taja porcja?
Czym da się zastąpić syrop daktylowy, ale też żeby było fit? 😀 Pozdrawiam
Miodem 🙂
Ile to wyjdzie kalorii ?
Te pancakes były przepyszne bardzo łatwe do zrobienia zrobiłam to ja 12 latnia czyli wszystkim wyjdzie polecam
Te pancakes były pyszne zajęły mi 5 min polecam.
Wyglądają pysznie ile mają kalorii???
Nie liczę kalorii, choć czas najwyższy zacząć 😀
Co w nich takiego dietetycznego? To że użyłaś mąki żytniej nie znaczy, że są dobre na diecie. Wciąż mają dużo kcal.
wciąż są zdrowsze, niż standardowe pancakes 😉 Ilość kcal nie świadczy o zdrowotności.
To mąka żytnia jest zdrowa, a pszenna już niezdrowa?
Dokładnie tak 😉
Przepyszne ja zamiast zytniej mąki użyłam orkiszowej i rozplywaly się w ustach 🙂
Wyglądają przecudnie 🙂 co Pani myśli o dodaniu / polaniu takich pancakes jakimś fit syropem klonowym? W opisach chwalą że taki syrop jest jak najbardziej fit ale czy na pewno? Jakie jest Pani zdanie na temat takich odpowiedników?
Do wszystkiego należy podchodzić zdroworozsądkowo, pancakes same w sobie są już słodkie, więc tutaj odpuściłabym dodatkowo syrop klonowy, jednak wychodzę z założenia, że wszystko z umiarem- jeśli masz dziką ochotę użyć dodatkowo syropu to proszę bardzo 🙂 Tylko wszystko z umiarem 🙂
Z tego co obliczałam taki jeden pancake z dżemem ma około 120kcal a można nawet I nim się najeść.
wyszedł pyszny 😀 z moich obliczeń (zamiast mąki żytniej to zwykla tortowa + mleko 0,5%) wychodzi około 55 kcal na jednego placka bez dodatków czyli mniej więcej 300 kcal z dodatkami 🙂 dzięki!!
Ciesze sie, ze smakowalo!! <3
świetny przepis 😀
dziękuje 🙂
czy mozna nie uzywac cynamonu?
Jasne, cynamon nie musi być obowiązkowo dodany
Czy mogę użyć mleka roślinnego czy wtedy już nie wyjdzie?
Oczywiście, że można 🙂
Łatwo, szybko, przyjemnie. Pachna przepieknie.Dziękuję za przepis.
Ja dodałem do nich dżemu dietetyczne dzięki czemu mam jeszcze mnie kcal. 393kcal razem z dżemem, wszystkie placki.
Średnio ile naleśników wychodzi z podanej ilości składników ?
Nie powinno się smażyć niczego na oliwie z oliwek,ponieważ w wysokiej temp.wydzielają się z niej substancje rakotwórcze. Oliwa jest zdrowa,ale tylko na zimno np.w sałatkach. Polecam olej lub smalec.
Zgadzam się 🙂 W tamtych latach o oliwie mówiono się inaczej, dlatego jest w przepisie. Teraz owszem sama oliwy używam tylko na zimno.
przecież na oliwie virgin można smażyć…
nie za bardzo 🙂 oliwa jest dobra na zimno, najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, oleju kokosowym w wysokich temperaturach. Oliwa się do tego nie nadaje.
Pati, bardzo proszę zapoznaj się z najnowszymi badaniami naukowymi odnośnie tłuszczy do smażenia zanim wypowiesz się na ten temat lub posłuchaj Dr Damiana Parola lub mgr Tadeusza Sowińskiego. Oliwa nadaje się do smażenia
W dietetyce jest tak, że co chwilę coś się zmienia. Raz można smażyć, a po chwili nie. Mimo wszystko dania smażone na oliwie zwyczajnie mi nie smakują, poza tym wolę wykorzystywać oliwę do przekąsek, sałatek na zimno. Mauricz, czy Sowiński to moje wzory 🙂 Mimo wszystko, pozostaję przy swoim.
Mozna bez mąki zytniej?
można użyć jakiejkolwiek innej mąki, też będzie ok. Dzięki mące, placki nie rozwalają się.
Oliwa z oliwek do smażenia? Jest Pani pewna jako dietetyk co do użycia tego tłuszczu? Na pewno niższą temperaturę wystąpienia punktu dymienia ma olej rzepakowy co czyni go po prostu zdrowszym do smażenia… Oliwa jest fantastycznym źródłem wielonienasyconych k.t. ale jeśli jest podawana na zimno.
Opinie w przypadku oliwy są tak różne, że ciężko być jednostronnym. Aczkolwiek przepis jest sprzed kilku lat wtedy był szał, że można smażyć na oliwie-teraz zgadzam się, że powinno się smażyć na oleju, a oliwę używać na zimno 🙂 Dzięki za komentarz, na pewno to zmienię!
Wypróbowane, pankejki wyszły pyszne. Serdecznie polecam! <3
Super, cieszę sie! 🙂
Uwielbiaaam to! Powiem szczerze, że odkąd liczę zjadane kalorie, to nie miałam okazji zjeść czegoś tak dobrego (uwielbiam słodkości!). To naprawdę świetny przepis, który dawkuję sobie dosyć często, bo jego kaloryka względem doznań smakowych jest… wyśmienita.
Dziękuję za ten świetny przepis, pancake’s z Twojego przepisu są po prostu PYSZNE! Mniam 🙂
Bardzo miły komentarz! Cieszę się, że przepis przypadł do gustu! Ja też uwielbiam słodkie śniadania i często sobie serwuje na śniadanie! 🙂
Przepis jest świetny, zamiast normalnego mleka dałam mleko kokosowe z firmy Alpro i pancakes wyszedł smaczny 🙂
Robiłam mniejsze pancakes na specjalnej patelni, wiec wyszło więcej. Po przeliczeniu kalorii wyszło mi 205 kcal na całość bez dodatków, robiłam je na mące wrocławskiej do naleśników. Super propozycja na śniadanie, smaczna i sycąca na dłuuugo. Brak cukru można zastąpić syropem klonowym jako dodatek, polecam: )
Pyszny przepis i bardzo ładne zdjęcia. Podobne pancake z sosem robię sobie czasem w weekend. Bardzo fajny blog. Trafiłem tu z Twojego kanału Youtube. Pozrowienia.
Ooo jak miło, że i tu dotarłeś! Dziękuje 🙂 Pancakes to jedno z moich ulubionych śniadań i pewniaków, które wiem, że zaspokoją zawsze moje kubki smakowe 😀