Na wstępnie chcę Wam powiedzieć, że koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Kotleciki były absolutnie genialne, każdemu smakowały, bo są REWELACYJNE. W smaku przypominały nuggetsy, chrupiące i soczyste. Najlepsze, jakie udało mi się zrobić do tej pory 🙂 Zapraszam do przepisu!
Składniki na fit nuggetsy:
– Dwa filety z kurczaka
– Jajko
– 4 liście świeżej bazylii
– 1 łyżka mieszanki przypraw (mam taki miks bazylii, suszonych pomidorów i czosnku)
– 1 łyżka musztardy
– Ser mozarella
– Sól i pieprz (1,5 łyżeczki)
– Otręby owsiane
– Jeśli chodzi o sałatkę: pomidory kroimy w kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym, przyprawiamy: sól himalajska, pieprz, mieszkanka przypraw: bazylia, suszone pomidory i czosnek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 min.
– Jeśli chodzi o bataty, dawałam przepis wielokrotnie, zrobiłam takie same jak w przepisie TUTAJ
Sposób przygotowania fit nuggetsów:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodaję resztę składników tj. : jajko, bazylię, łyżkę musztardy, pokrojoną w kostkę mozarellę, sól i pieprz. Za pomocą blendera miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie z mięsa formujemy kotleciki. Od Was zależy jaka wielkość, mi wyszło 9 kotlecików średniej wielkości. Połowę kotlecików zostawiłam w takim stanie, a 4 z nich obtoczyłam jeszcze w otrębach owsianych. Nie wiedziałam jak będą smakować, więc wolałam „zepsuć” połowę kotlecików, niż wszystkie. Teraz śmiało twierdzę, że te obtoczone w otrębach owsianych były o niebo smaczniejsze, chrupiące. Dla testu obtoczyłam też jeden kotlecik w wiórkach kokosowych, wyszło też bardzo smacznie. Jeśli ktoś lubi nutkę kokosu polecam spróbować. Tak przygotowane kotleciki smażymy po 3-4 minuty na średnim ogniu na łyżce oliwy z oliwek z obu stron. W smaku przypominały mi nuggetsy. Są soczyste i chrupiące. Smacznego!