Fast foody, kto ich nie lubi? Czasami możemy pozwolić sobie na domowego fast fooda w wersji light. Nie za często, bo nie jest tak lekkostrawny jak inne obiady, jednak raz na jakiś czas można śmiało- nie popadajmy w obłęd. Jeśli chodzi o indyka to znajdziecie przepis na niego tutaj . Dodałam osobno, ponieważ indyk wyszedł absolutnie GENIALNY. Do tortilli dodałam szpinak, ale bez niego (dla osób, które chcą zrobić obiad na „już”) można ten element pominąć. Sos jaki użyłam na tortillę to chrzanowo-musztardowy (proporcjonalnie 1;1, łyżka chrzanu, łyżka musztardy) tutaj również możecie użyć ketchupu, albo sosu czosnkowego na bazie jogurtu ( ja sos czosnkowy zrobiłam osobno, do polania). Co do samej tortilli… Najlepiej byłoby, jeśli zrobicie ją sami. Przepisów można znaleźć wiele. Niestety jeśli chodzi o wszelkie „naleśnikowe” sprawy jestem antytalenciem. Próbowałam wielokrotnie, po prostu nie potrafię 🙂 Tortille kupiłam pełnoziarnistą, choć nadal uważam, że jeśli jesteście w stanie i potraficie zrobić to zróbcie. Zapraszam do przepisu.
Składniki na fit tortille:
– 450 g szpinaku mrożonego
– 2 tortille
– pierś z indyka (przepis tutaj )
– sos chrzanowo musztardowy (proporcje 1;1, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki musztardy. Wymieszać.)
– sos czosnkowy do polania (jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, łyżeczka oliwy z oliwek, posiekana drobno bazylia. Całość wymieszać)
– dodatki: suszone pomidory, pomidory, rucola, kukurydza, ogórek, czerwona cebula)
Sposób przygotowania tortilli ze szpinakiem:
Najpierw przygotujmy pierś z indyka, później sosy (włóżcie do lodówki, żeby się przegryzły smaki). Rozmrażamy szpinak na patelni, gdy woda wyparuje dodajemy łyżkę masła, pieprz, sól. Mieszamy i po chwili dodajemy suszone pomidory, mieszamy i odstawiamy na bok. Czas na dodatki do tortilli, warzywa kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Pierś z indyka kroimy w paski. Jeśli tak jak ja macie kupną tortillę włóżcie ją do nagrzanego piekarnika do 150 stopniach na 1 minutę, żeby była elastyczna i można było ją zwinąć. Po wyciągnięciu tortilli zaczynamy od nałożeniu sosu chrzanowo musztardowego. Czas na dodatki, na całej długości środka dajemy szpinak, później pierś z indyka, i resztą dodatków w obojętnie jakiej kolejności. Tortillę składamy zaczynając od dołu w „kopertkę”. Najpierw dół, później boki. Zwijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 5-7 min. Tyle wystarczy. Na samym końcu możecie polać sosem czosnkowym. Smacznego!