Kilka dni temu robiłam „fit” tortillę. Do tortilli użyłam piersi z indyka i wyszła znakomicie. Soczysta, smaczna, miękka naprawdę dobra! Postanowiłam osobno podzielić się tym przepisem.
Składniki na pierś w musztardzie:
Sposób przygotowania:
– 500 g piersi z indyka
– 3-4 ząbki czosnku
– cebula
– 3 liście laurowe
– Marynata: 4 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli himalajskiej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku, jedna łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania piersi z indyka:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pierś z indyka umyj, osusz papierem ręcznikowym. Każdą pierś natrzyj z każdej strony marynatą i odłóż do lodówki minimum na godzinę- najlepiej na całą noc, jeśli masz taką możliwość. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego/papier do pieczenia połóż gotowe piersi z indyka i dodaj na nie liście laurowe, obrane ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w talarki. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 min (trzeba sprawdzać). W czasie pieczenia podlej mięso kilkakrotnie przygotowaną marynatą. Smacznego!