Każdy z nas zapewne jadł ciastko z wylewającą się, pyszną czekoladą. Miałam ochotę na taki deser, jednak wersja pierwotna jest nieco kaloryczna. Postanowiłam przepis nieco zmienić. Wyszedł tak samo smacznie, jak w pierwotnej wersji!
Składniki na ciastko z wypływającą czekoladą:
– 3 łyżeczki masła
– 100 g czekolady gorzkiej
– 2 jajka
– łyżka cukru pudru
– 2 łyżki mąki żytniej
– odrobina soli
Sposób przygotowania fit sufletu:
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić. Może to być kąpiel wodna, lub w garnuszku cały czas mieszając na małym ogniu. Odstawiamy na bok, by czekolada nieco ostygła. Całe jajka wbijamy do miseczki, dodajemy cukier, mąkę i sól. Miksujemy. Po chwili dodajemy masę czekoladową i znowu miksujemy. Ja użyłam foremek do muffin. Za pomocą łyżki wyłożyłam masę do foremek. Z piekarnikiem trzeba uważać, w łatwy sposób można przedobrzeć i czekolada nie będzie płynna. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 4-5 minut. Jeśli macie większe formy, czas pieczenia nieco się wydłuży. Ciasteczka były płynne, z wylewającą się czekoladą. Pycha!
1 Komentarze
Ilu procentowej czekolady pani użyła??