Nikt nie jest idealny, każdy z nas czasami ma ochotę na fast fooda. Na to też można znaleźć sposób. Dziś na obiad zrobiłam dietetyczną domową pizzę. Nie miałam pewności czy wyjdzie. Nie mam talentu do robienia ciasta. Tym razem udało się i wyszła znakomita!
Składniki:
CIASTO:
– 400 g mąki żytniej
– 30 g drożdży
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 1/4 szklanki ciepłego mleka
Przepis na SOS na pizzę:
– jogurt naturalny gęsty
– łyżeczka musztardy
– 3 ząbki czosnku
– pieprz, sól
Składniki na pizzę:
Mozarella, suszone pomidory, pomidory, wędlina, kukurydza, rucola.
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od ciasta. Mąkę przesiej do miski. Podgrzej mleko. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżkę mąki. Odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy drożdże są gotowe przechodzimy do kolejnego etapu. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Jeśli ciasto będzie za suche, dolewamy wody. Jeśli ciasto będzie za bardzo się kleiło (w moim przypadku tak było) dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je suchą szmatką i zostawiamy na godzinkę w ciepłym miejscu.
W tym czasie kroimy składniki. Mozarellę w kostkę, bądź w plasterki ( ja pokroiłam w plastry). Wędlinę, pomidory, suszone pomidory wszystko kroimy w kostkę. Ciasto podzieliłam na dwie części. Po jednej stronie dałam ketchup po drugiej stronie dałam sos czosnkowy. Sos czosnkowy: jogurt naturalny, łyżeczka musztardy, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz i sól. Całość wymieszać i odstawić do lodówki.
Wracamy do naszego ciasta. Wałkujemy je do grubości 5 mm, ewentualnie boki można „zagnieść” w taki sposób, żeby żaden składnik się nie wydostał poza ciasto, robimy taki „mur” – ja tak zrobiłam, sprawdziło się. Na kratkę z piekarnika dajemy papier do pieczenia i kładziemy na nim ciasto. Ciasto smarujemy sosem ja użyłam na jednej połówce ketchup, na drugiej sos czosnkowy. Układam mozarellę, dodaje pozostałe składniki; wędlinę, pomidory, pomidory suszone i kukurydzę. Wkładam do piekarnika na najniższy poziom. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 20-25 min. Na samym końcu pizzę udekorowałam rucolą. Uwielbiam!
5 komentarzy
Twoja pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Ile kalorii ma cała pizza mniej więcej?
Genialne! Właśnie od jutra jestem na diecie! I okazuje się, że wcale nie będę musiał zrezygnować ze swojej ukochanej pizzy, tylko trochę ją zmodyfikuję 🙂
Jakiej średnicy wyszła ta pyszna pizza?
26 cm 🙂