Rano miałam więcej czasu na przygotowanie śniadanie, dlatego na spokojnie zdążyłam sobie podsmażyć starte jabłka i banany. Jeśli nie masz czasu wystarczy, że ugotujesz kaszę jaglaną, a starte jabłko i banana wrzucisz i wymieszasz razem z kaszą. Jednak moja wersja z podsmażeniem jabłka i banana jest dużo smaczniejsza. Śniadanie smakowało nawet mojemu Piotrkowi, gdzie on nie przepada za takimi śniadaniami. Spróbujcie i się skuście.
Kasza jaglana jest doskonałym pomysłem na I i II śniadanie. Dobra alternatywa dla osób, które walczą z nadwagą. Kasza jest lekkostrawna, dodatkowo wzmacnia pracę jelita grubego, oczyszcza organizm z toksyn i dodaje energii. Ma bardzo dobry wpływ na nasze samopoczucie i warto włączyć ją do swojej diety.
Składniki na jaglankę:
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 2-3 jabłka (ja dałam 4 jabłka, ale to było trochę za dużo)
– 1-2 banany (dałam 2 banany i było idealnie )
– łyżka miodu
– łyżeczka cynamonu
– łyżka masła
Sposób przygotowania jaglanki:
Kaszę umieść w sitku. Przepłucz najpierw wrzącą wodą, a później zimną. Do garnka wlej szklankę wody (można ciut więcej), gdy woda będzie gorąca wrzuć kaszę i gotuj na małym ogniu 10-15 min nie mieszając, żeby nie zrobiła się papka. W trakcie dodaj łyżkę masła i wymieszaj (tylko raz). W trakcie gotowania się kaszy, obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Banana pokrój w plastry. Na patelni rozpuść łyżeczką masła dodaj starte jabłka i banany. Dodaj łyżkę miody i łyżeczkę cynamonu. Smaż na wolnym ogniu około 5 min. Banany połączą się z jabłkiem i miodem i stworzą niepowtarzalny smak. Następnie wymieszaj kaszę ze startym jabłkiem i bananem. Można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego!