Sezon grillowania rozpoczęty! Pierwszy raz w tym roku zrobiłam grilla i wpadłam na pomysł zrobienia kurczaka nadziewanego szpinakiem i fetą. Oczywiście wymogiem nie jest grill, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie danie przygotować w piekarniku. Danie wyszło bardzo soczyste, z pewnością częściej będę je robić, choć będę musiała zadbać o aspekt wizualny. Koniecznie spróbujcie tego dania, posmakuje całej rodzinie, a jest w wersji FIT 🙂
Składniki na fit kieszonki:
– filet z piersi z kurczaka
– szpinak
– suszone pomidory
– ser feta
– masło
– 4 ząbki czosnku
– przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, suszone pomidory,
Sposób przygotowania fit kieszonki:
Filety z piersi umyć i osuszyć. W piersi kurczaka zrób kieszonkę wzdłuż kurczaka, uważaj by nie zrobić nacięcia z drugiej strony. Ma wyjść kieszonka jak na zdjęciu poniżej
Czas na przygotowanie farszu. Szpinak wrzuć na łyżce masła na patelnię. Dodaj czosnek, fetę i suszone pomidory. Wymieszaj. Smaż póki nie puści wody. Przypraw ulubiony przyprawami; ja dałam pieprz i suszone pomidory, nie dałam soli ponieważ ser feta sam w sobie jest słony. Pierś z kurczaka przypraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Ja użyłam przypraw na zewnątrz i do kieszonki.
Gotowy farsz wkładamy do kieszonek fileta z kurczaka i zawijamy folią aluminiową. Tak przygotowane filety smażyłam na grillu, jednak śmiało można włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Smacznego!