Uwielbiam mielone kotlety, kojarzą mi się z dzieciństwem. Standardowe kotlety są jednak tuczące, niskowartościowe i niezdrowe- mają naprawdę bardzo dużo kalorii. Przygotowałam dla Was odchudzoną, oszukaną wersję kotletów mielonych- kotlety drobiowe. Wyszły rewelacyjne! Można je jeść na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do kanapek. Można ekspserymentować z dodatkami, ja akurat dałam paprykę. Można podać z ryżem pełnoziarnistym, kaszą gryczaną lub kuskusem.
Składniki na pieczone kotlety:
– Pierś z kurczaka
– Papryka
– Jajko
– 1-2 cebule
– 4-5 ząbków czosnku
– Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, suszone pomidory
Sposób przygotowania kotletów:
Mięso umyj, osusz i pokrój na drobne kawałki, porządnie przypraw (nie żałuj przypraw). Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni na odrobinie masła. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokrój na bardzo drobno. Do mięsa dodaj jajko, paprykę, cebulę i czosnek. Wymieszaj i przypraw. Za pomocą blendera, miksuj do uzyskania gładkiej masy. Z powstałej masy lepimy kotlety. Tak przygotowane kotlety wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na około 20-25 min.
Kotlety na zdjęciu wyszło trochę „blado”, jednak jest to wina oświetlenia.
7 komentarzy
No to już wiem, co jutro na obiadek 🙂 Myślę, że moi synowie i mąż równie chętnie zasmakują się w takiej wersji „mielonego”- drobiowego 🙂
Daj znać jak całej rodzinie smakowało 🙂
No właśnie, wyglądają smacznie i nie pewno dla mnie będą idealne ale… Ty nie masz Meżczyzny, prawda? 🙂
Mam mężczyznę 🙂 Jest moim kulinarnym królikiem doświadczalnym 😛
Kotleciki są super!!!! szczególnie na diecie….dzisiaj kolejny dzień jak je zrobiłam i pewnie będę robić tak długo aż się nie przejem:) Dziękuje PATI!!!!
Cieszę się, że smakowały! Będę więcej wrzucać podobnych przepisów 🙂
Super!!! Bardzo się cieszę, że Ci smakują! Nie ma za co :*