Mam dla Was przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Idealna na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę. Zdecydowanie jest moją ulubioną sałatką.
Składniki na sałatkę grecką:
– sałata lodowa
– czerwona papryka
– ser feta
– czerwona cebula
– 2 pomidory
– ogórek
* można dodać oliwki
Sos grecki:
– 2-3 łyżki oliwy
– bazylia, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
– łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania sałatki greckiej:
– Umyj sałatę i porwij ją na kawałki
– Pokrój w kostkę paprykę, pomidory (sparzone bez skórki), ogórek, ser feta, czerwoną cebulę w piórka
– Ułóż warstwami: sałata lodowa, papryka, pomidory, czerwona cebula, ogórek, ser feta
Przygotuj sos: do salaterki wlej 2-3 łyżki oliwy, dodaj bazylie, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszaj i zalej sałatkę.
Macie jakiś inny przepis na tego typu sałatkę? Chętnie bym skorzystała. Jeśli macie jakiś pomysł piszcie w komentarzach.
3 komentarze
Witam. Super blog. Trafiłam przypadkiem i mam zamiar zostać na dłużej. Ciekawe przepisy, które muszą powpisywać w mój kulinarny zeszyt 🙂 Czy ta sałatka, to ta sama którą zaserwowałaś na biznesowym śniadaniu? Wygląda pięknie ułożona warstwowo 🙂 Wesołych Świąt życzę 🙂
Sałatka Grecka – kompletna bzdura. Autor chyba nigdy nie był w Grecji. Oryginalna nie zawiera sałaty , oliwki są obowiązkowe.
To trzeba być w Grecji, żeby móc robić sałatkę grecką ? 🙂 „Oryginalność”, a potrzeba zmian i dopasowania dań pod siebie to dwie różne rzeczy. Jeśli nie lubię oliwek to mam się zmuszać do ich jedzenia, bo tak jest w oryginalnym przepisie? 😀 Ciekawa teoria 😀