Ostatnio pokochałam zupy/kremy. Eksperymentuje z nowymi dodatkami i tak powstał krem z pieczonej cukinii. Wszystkim domownikom smakował, wyszedł naprawdę znakomity, robi się go szybko, jest syty oraz mało kaloryczny.
Składniki na krem z cukinii:
– 3 średnie cukinie
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– Sok z cytryny (ja wycisnęłam całą cytrynę)
– Łyżka masła
– Pieprz czarny, ziołowy, cytrynowy i sól
– 1 litr bulionu warzywnego/ lub tylko woda
– Łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania zupy z cukinii:
– Umyte cukinie pokrój na połówki. Skrop oliwą z oliwek, posyp pieprzem ziołowym, czarnym, cytrynowym i solą. Włóż do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach na około 20 min (do momentu zbrązowienia skórki)
– Do garnka wlej litr wody, użyj 2 kostek drobiowych (może być sama woda)
– Cebulę obierz i pokrój na drobno, ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem.
– Do bulionu (lub wody) dodaj upieczoną i pokrojoną na kawałki cukinię, cebulę i czosnek. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 min. Dopraw solą, pieprzem czarnym, cytrynowym i ziołowym. Używając blendera zmiksuj całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Gotowe.