W pracy zostałam poproszona o zorganizowanie i przygotowanie biznesowego śniadania. Mottem przewodnim było hasło „fit śniadanie”, dlatego mnie poprosili o organizację tego wydarzenia. Miałam ograniczony budżet na około 30 osób miałam do dyspozycji 120 zł. Jeśli zrobicie zakupy z głową za 120 zł możecie kupić wiele produktów i wbrew pozorom zrobić sporo dań. Zakupy zrobiłam w biedronce, zapłaciłam około 114 zł + osobno kupiłam pieczywo. Przygotowałam menu, miałam dużo za dużo pomysłów. Postanowiłam zrobić szwedzki stół, do tego sałatki, roladę, przekąski „na już”. Przedstawiam Wam menu:
BIZNESOWE ŚNIADANIE
Propozycja:
1. Rolada szpinakowa z łososiem x 2- jedna z suszonymi pomidorami, druga bez.
• 450 g szpinaku, czosnek, masło, 4 jaja, serek naturalny, łosoś x2
2. Sałatka caprese
• 3 pomidory, 3 kulki mozarella, zioła prowansalskie, bazylia
3. Soki świeżo wyciskane z pomarańczy i grejpfruta
• (4-5 kg pomarańczy i grejpfrutów)
4. Sałatka z fetą x2
• Mix sałat, czerwona cebula, feta, ogórek, 2 pomidory, papryka x2
5. Babeczki owsiane x2 (wyjdzie około 16 babeczek)
• Płatki owsiane, twaróg chudy, 2 jaja x2
6.Ciasto śliwkowe
• płatki owsiane, suszona żurawina, wiórki kokosowe, śliwki, mleko kokosowe
7. Warzywne paluszki
• marchewka, papryka, seler naciowy, jogurt grecki, ogórek
8. Kolorowe kanapki
ZAKUPY:
• 2 x 450 g szpinak
• czosnek
• masło
• 12 jajek
• serek naturalny
• 2 x łosoś w plastrach
• 7 pomidorów
• 3 kulki mozarella
• zioła prowansalskie, bazylia
• 2 x mix sałat
• czerwona cebula
• 2x feta
• 3x ogórek
• 3/4x papryka
• płatki owsiane
• twaróg chudy x2
• szczypiorek
• rzodkiewka
• marchew
• seler naciowy
• jogurt grecki x 2
• 4-5 kg pomarańczy
• 4-5 kg grejpfrutów
Do kanapek:
• Pieczywo
• kiełki
• chuda wędlina
• ser żółty
• masło
Efekt końcowy:
• Kolorowe kanapki (szwedzki stół)
• Dwie rolady szpinakowe z łososiem (jedna z suszonymi pomidorami, druga bez)
• Dwie sałatki caprese
• W dzbankach przygotowane świeże wyciski w jednym z pomarańczy w drugim z grejpfrutów
• Dwie sałatki z fetą (grecka)
• Babeczki owsiane ok. 16 sztuk
Oto krótki film pokazujący finalne zakończenie „projektu”:
Idziemy na zakupy do biedronki….
I dowód na to ile mnie wyniosły zakupy…
Efekt końcowy:
Przepis znajdziesz tutaj: Rolada szpinakowa z łososiem
Przepis: Warzywne paluszki
Przepis: Babeczki z płatków owsianych
Przepis: Sałatka caprese
A Wy jakie dania byście przygotowali na taką okazję?
6 komentarzy
Hej. Podasz przepisy na resztę dań?
Oczywiście:-) Wrzucę na dniach 🙂
Hej, pewnie 🙂
Jeśli chodzi o sałatkę grecką:
składniki: sałata lodowa, czerwona cebula, czerwona papryka, ser feta, ogórek zwykły, ogórek konserwowy, 2 pomidory. Wszystko kroimy w kostkę (cebulę w piórka) i układamy warstwowo : sałata lodowa, ogórek zielony i konserwowy, czerwona cebula, papryka, pomidory, ser feta. Jeśli chodzi o sos: 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawa bazylia, zioła prowansalskie. Mieszamy i zalewamy sałatkę.
Jeśli chodzi o ciasto to gdzieś zgubiłam przepis i aktualnie staram się go znaleźć. Nie pamiętam dokładnie jak je zrobiłam niestety. Jak znajdę przepis od razu tutaj napiszę.
Dziękuję za super pomysł! Na pewno wykorzystamy go w naszym menu cateringu konferencyjnego. Wszystko proste, ale niebanalne. Czekam na więcej pomysłów dań biznesowych. Pozdrawiam.
Cieszę się, że pomogłam. To co przygotowałam zrobiło furorę na biznesowym śniadaniu, więc polecam wykorzystać przepis. Będę wrzucać częściej propozycje menu cateringu, jednak nie współpracuję już z tą firmą, więc nie będzie, aż tak wystawnie. Pomysłów mam wiele, na pewno się nimi podzielę 🙂
Fajnie to wygląda taka wyżerka to jest coś, sam bym sobie zjadł. Ogólnie też siedzę w branży bo zajmuje się barami na wesele i wiem ile z tym jest roboty tak że jeszcze bardziej to doceniam !