Kurczak nadziewany butelką piwa smakuje WYBORNIE. Jest to łatwe danie, które podbije Wasze kubki smakowe. Piwo paruje, tym samym nawilżając mięso, przez co tworzy się chrupiąca skórka. Alkohol bardzo szybko wyparowuje, więc jedząc takiego kurczaka nie poczujecie piwa. Takie danie nadaje się na wykwintny obiad- pięknie wygląda na stole. Nie martwcie się, tak przygotowany kurczak, to wciąż chude mięso, także śmiało możecie zrobić sobie taki obiad 😉
Składniki na kurczaka na piwie:
– 1 kurczak (średniej wielkości)
– pieprz, sól
– piwo w butelce
Sposób przygotowania nadziewanego kurczaka:
Kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Przyprawy jakich użyłam to pieprz i sól- nic więcej. Możecie użyć swoich ulubionych przypraw, zrobić marynatę, pomysłów jest wiele- ja chciałam tym razem ograniczyć się tylko do soli i pieprzu. Butelkę z piwem myjemy i odklejamy etykietę. Otwieramy piwo i nadziewamy na butelkę kurczaka, tak by szyjka butelki wychodziła przez szyję kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka umieszczamy z butelką na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni na 1 h. (Im większy kurczak tym dłuższy czas pieczenia, nawet do 1,5 h).
Podczas pieczenia warto dodać trochę soli do butelki piwa, aby zaczęło się pienić i oblewać ładnie kurczaka. Taki zabieg warto powtórzyć z 3-4 razy.
Takiego kurczaka przygotowałam z moimi ulubionymi batatami, o których wielokrotnie już Wam pisałam.