Tym razem mam dla Was przepis na chińszczyznę z kurczakiem i ryżem basmati. Spróbujcie… w smaku jest REWELACYJNA! Mięso wyszło idealne 🙂
Składniki na chińskie fit danie:
– filet z kurczaka
-Warzywa/gotowa mrożonka chińska (użyłam mrożonki)
-sos sojowy
-bazylia, sól, pieprz
– sok z cytryny
Sposób przygotowania fit chińszczyznę:
Kurczaka pokroić w paski, marynujemy w sosie sojowym i smażymy na patelni bez tłuszczu. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (około 15 min). Jeśli mięso jest gotowe dodajemy warzywa i mieszamy. Po około 15 min jak warzywa zmiękną dodajemy wyciśnięty
sok z cytryny (1-2 łyżki). Po chwili dodajemy ryż i mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku- ja użyłam bazylii, soli i pieprzu ziołowego. Szybki zdrowy obiad 🙂
Zamiast ryżu basmati można użyć dziki ryż.
3 komentarze
Zdrowo i bardzo smacznie 🙂
Dopiero odkryłam twojego bloga, ale czuje, że będę na niego cżęsto zaglądać. Przyrządzam to samo danie, jednak mięso staram się grillować, a warzywa gotuje na parze. Przestałam stosować sól i może zabrzmi to zupełnie dziko, smakuje idealnie. Pozdrawiam
pychotka 🙂 polecam kurczaka po azjatycku. ile gramów ryżu można zjeść?