Propozycja dzisiejszego obiadu: cukinia faszerowana mielonym mięsem. Zrobiłam pierwszy raz i wyszło naprawdę ZNAKOMICIE! Równie dobrze smakuje podawane na ciepło jak i na zimno. Świetny pomysł na obiad i naprawdę… jest pyszne! Wypróbuj i podziel się w komentarzu wrażeniami 🙂
Składniki na faszerowaną cukinię:
– 250 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
– 2 średnie cukinie, lub jedna duża
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 3 duże pomidory
– 1 opakowanie sera mozzarella (125 g)
– zioła prowansalskie
– sól
– pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania cukinii:
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół, środek należy wydrążyć tak by powstały łódeczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oliwie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać mielone mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Wymieszać, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Smażyć, aż płyn się zredukuje, a sos będzie dość gęsty. Gotowe mięso przełożyć do wydrążonej cukinii i przykryć plastrami mozzarelli. Cukinię z farszem włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200 st. C i zapiekać około 15-20 min, aż ser się roztopi.
2 komentarze
Super danie. Ale polecam ser położyć 5 min przed zakończeniem pieczenia, ponieważ po 20min jest spalony. Pozdrawiam.
Z mielonym tofu jest równie smacznie a zdrowiej i można je kupić wersji gotowej