Dzisiejsza propozycja to rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym. Idealne danie na spotkanie rodzinne, imprezę, przekąskę czy na II śniadanie bądź baaardzo lekki obiad. Rolada jest przepyszna, jeśli lubicie szpinak, łososia i chrzan na 100% Wam posmakuje. Dla mnie to absolutne mistrzostwo.
Składniki na roladę szpinakową:
– 450 g mrożonego szpinaku
– 3 ząbki czosnku (można więcej 😀 )
– Sól, pieprz
– 1 łyżka masła
– 4 jajka
– Serek naturalny
– 100 g łososia wędzonego
Sposób przygotowania rolady szpinakowej:
Najpierw przygotowujemy szpinak. Rozmrażamy go na patelni. Żółtka oddzielamy od białka. Białka należy ubić na sztywną pianę. Kiedy woda ze szpinaku odparuje dodajemy łyżkę masła, 3 ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Mieszamy i po chwili dodajemy 4 żółtka oraz ubitą pianę. Mieszamy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne bądź blachę do pieczenia. Na blachę/naczynie dajemy papier do pieczenia i wykładamy gotowy szpinak. Trzeba zrobić z niego „placek” w taki sposób, żeby później było łatwo uformować roladę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na 15 min.
Po wyciągnięciu czekamy, aż szpinak się ostudzi. Gotowy, ostudzony szpinak smarujemy dość grubą warstwą serka naturalnego, następnie smarujemy chrzanem i na wierzch dajemy łososia.Zwijamy jak roladę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 1-2h.
Do póki nie zrobiłam tej rolady przepis wydawał mi się skomplikowany. Wbrew pozorom, szybko i łatwo robi się tą roladę i do tego jest baaardzo smaczna. Koniecznie spróbujcie!
SMACZNEGO! 🙂
5 komentarzy
polecam serrrrrrrrdecznie, smakuje jak złoto 😉
Cieszę się, że smakowała! 🙂
Koniecznie muszę spróbować tę roladę:))
Damian T. przesłał mi link do przepisu, wygląda i smakuje super. Szybko, łatwo i przyjemnie a do tego w moim ulubionym kolorze 😀
Damian T. mówisz? 😀 Cieszę się, że podzielił się z Tobą przepisem 🙂 Co do koloru- też lubię zielony 😛 Koniecznie spróbuj rolady 🙂