Mam dla Was przepis na przepyszną sałatkę, IDEALNĄ na upały! Podczas upałów nie chce się za bardzo jeść dlatego koniecznie ją spróbujcie, jest bardzo orzeźwiająca 🙂 Jest lekka, smaczna i nadaje się na każdą okazję 🙂
Sałatka z grilowanym kurczakiem, mango, melonem, ananasem, pomidorami, sałatą lodową, ogórkiem, winogronem z sosem miodowo-musztardowym i octem balsamicznym- PALCE LIZAĆ!
Składniki na sałatkę z kurczakiem:
– Sałata lub mix sałat
– Pierś z kurczaka
– Pół mango
– Jedno nieduże awokado
– Jeden nieduży melon
– Ananas z puszki (wedle uznania, tyle ile lubicie 🙂 )
– Jeden pomidor
– Jeden zielony ogórek
– Sól, pieprz
– Cytryna do skropienia sałatki
– Winogrono (wedle uznania)
– Ocet balsamiczny
Przepis na sos miodowo-musztardowy:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka delikatnego miodu
– pieprz do smaku
Ja wszystkie owoce dawałam na „oko”. Tyle ile lubicie, tyle dajcie 😉
Sposób przygotowania sałatki:
– Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Czyli 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżka delikatnego miodu, pieprz do smaku.
– Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski i zanurzyć w sosie miodowo-musztardowym.
– Na patelni na oliwie podsmażamy pierś po 3 minuty z każdej strony.
– Owoce pokroić w kostkę tj. mango, awokado, melon, dodać ananasa.
– Pomidor pokroić w kostkę, ogórek w talarki a sałatę porwać na mniejsze kawałki.
– Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, owoce- polać sosem musztardowo-miodowym i na samym końcu polać octem balsamicznym.
Smacznego!