Oto propozycja 5 śniadań, które możesz wykorzystać w swojej diecie. Każda z nich jest przeze mnie sprawdzona więc śmiało mogę polecić 🙂
Pasta z tuńczyka
Składniki:
– 3 jaja ugotowane na twardo
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 2 ogórki kiszone
– Pół czerwonej papryki
– Koperek
– Łyżeczka musztardy
– Łyżeczka oliwy
– Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka, ogórki, paprykę pokrój w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy. Koperek posiekaj. Jajka wymieszaj z tuńczykiem, dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę z oliwą i ponownie wymieszaj.
Kanapka z łososiem i rukolą
Składniki:
– Łosoś wędzony
– Garść świeżej rukoli
– Szczypiorek, sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kanapki smarujemy masłem, kładziemy łososia, rukolę, szczypiorek, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Granola z żurawiną
Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych górskich,
– 1 szklanka płatków żytnich,
– 1 szklanka płatków orkiszowych,
– 1/2 szklanki suszonej żurawiny
– 1 łyżka siemienia lnianego,
– szczypta soli,
– 4 łyżki miodu,
– 4 łyżki oliwy,
– 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
Sposób przygotowania:
Na początku wymieszaj oliwę, miód i sok. Po kolei dodaj płatki, siemię lniane, i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Całość wyłóż na blachę na papier do pieczenia i pieczemy ok. 30-40min. w piekarniku rozgrzanym do 150st. Mieszaj co ok. 10 minut, sprawdzając czy płatki nie rumienią się zbyt szybko. Im częściej będziesz mieszać, tym granola będzie bardziej sypka. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Dodaj żurawinę. I masz spory zapas na dłuższy czas.
Owsianka z owocami
Składniki:
– 4 maliny
– 4 truskawki
– 5 borówek
– 1/4 jabłka
– 3 plasterki banana
– kilka posiekanych orzechów włoskich i laskowych
– 5 łyżek płatków owsianych np Górskie
– 150 ml mleka 2%
Sposób przygotowania:
– Mleko zagotuj i zalej nim płatki owsiane,odstaw na parę minut aż napęcznieją płatki. Dodaj owoce oraz posiekane orzechy. Możesz dodać łyżkę miodu.
Placki owsiane z cynamonem
Składniki:
na 1 porcję /6-8 placuszków/
– 1 średnie jabłko
– 1 jajo
– 2 łyżki płatków owsianych
– 2 łyżki otrębów owsianych
– 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4-5 łyżek roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski przełóż wszystkie suche składniki i dokładnie ze sobą wymieszaj, dodaj do nich jajko, starte jabłko oraz roztopione i ostudzone masło, ponownie wymieszaj.
Całość zostaw pod przykryciem na ok. 10 minut, aby płatki i otręby napęczniały.
Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste możesz dodać więcej roztopionego masła.
Rozgrzej patelnię, najlepiej teflonową, umożliwiająca smażenie beztłuszczowe i łyżką nakładam małe porcje ciasta. Smaż placki z każdej strony na złocisto. Podaj na ciepło.
Placki możesz zjeść z jogurtem naturalnym, dżemem, miodem, owocami.
Który z powyższych propozycji śniadań najbardziej przypadł Wam do gustu?
1 Komentarze
Fajne szybkie i proste 😀
pozdrawiam 😀