Ostatnio cały czas eksperymentuje z omletami. Dziś wypróbowałam połączenie banana i truskawek z płatkami kukurydzianymi i serkiem homogenizowanym. Wyszedł bardzo puszysty- ciężko go nie uszkodzić przekładając na talerz, ale to nie jest ważne! Omlecik jest bardzo delikatny w smaku, czuć intensywny smak truskawek i banana oraz delikatną nutę wanilii. Dla mnie rewelacja! Można nawet powiedzieć, że to śniadanio-deser 🙂
Składniki na omlet z truskawkami:
– 2 jajka
– 1 banan
– Garść truskawek (Ja dałam 6 + 2 na omlet)
– Łyżka serka homogenizowanego waniliowego
– Garść płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania omletu truskawkowego:
Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtko, pokrojonego banana, truskawki, garść płatków kukurydzianych i łyżkę serka waniliowego. Wszystkie składniki miksujemy (ja użyłam blendera). Rozgrzewamy patelnię na łyżce oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wlewamy gotową masę, przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach BARDZO DELIKATNIE przewracamy omleta na drugą stronę. Po przełożeniu na talerz dekorujemy pokrojonymi truskawkami:) Smacznego!
Taki omlet jest bardzo syty- ja nie byłam w stanie zjeść całego.
1 Komentarze
Hehe widać że ciężko go przewrócić, ale musi być pyszny!