Na pewno każda z Was zastanawiała się czy każdy ciemny chleb jest zdrowy. Wpajano nam, że ciemne pieczywo jest zdrowsze, lepsze (to akurat prawda)- tego nas nauczono, jednak nikt nie ostrzegał, że nie każdy ciemny chleb jest faktycznie… ciemny. Pieczywo razowe ZAWSZE jest ciemne, ale pieczywo ciemne nie zawsze jest razowe 😉 W takim razie jak odróżnić ciemne dobre pieczywo od „ciemnego”?
CZY KAŻDY CIEMNY CHLEB JEST ZDROWY?
Kupując ciemne pieczywo, bułki w popularnych supermarketach tak naprawdę nie wiesz co kupujesz, to może być zwykły zabarwiony chemicznie biały chleb z dodatkiem polepszaczy, zagęstników i konserwantów. Ten prawdziwy chleb graham powstaje z grubo mielonej żytniej mąki- ma w sobie błonnik, który dla naszego organizmu jest zbawienny. W takiej sytuacji pieczywo najlepiej kupować ze sprawdzonej piekarni i unikać kupowania pieczywa w supermarketach.
Jak dokonać rozpoznania pieczywa?
– Najłatwiejszą metodą jest czytanie etykiet (jak zwykle :)). Jeśli w etykiecie jest napisane: „Mąka pszenna typ 500” to już dalej nie musisz czytać, nie sugeruj się nazwą na pieczywie „wieloziarnisty”- to, że chleb posiada wiele ziaren nie znaczy, że został wyprodukowany z mąki z pełnego przemiału. Chleb razowy ma w składzie mąkę razową i TYLE.
Gdyby każde pieczywo posiadało etykietę, to nie byłoby problemu z wyborem, jednak co z pieczywem bez etykiet?
– Wtedy trzeba zaufać swoim oczom, i temu co widzimy. Pieczywo pełnoziarniste nigdy nie będzie miało koloru jednolitego. „Sfałszowane” ciemne pieczywo będzie miało bardzo ciemny kolor- na to też należy zwrócić uwagę. Chleb pełnoziarnisty nie będzie się łamał, ani kruszył w rękach- będzie dość „zbite” i dużo cięższe niż standardowy chleb biały. Zbytnie przyglądanie się pieczywie nie będzie zbyt eleganckie, jednak po pewnym czasie można nabrać wprawy 🙂 Można też pokusić się o zapach. Prawdziwy chleb będzie miało zapach zboża, a „fałszywy” będzie miało zapach słodkawy i można wyczuć spalony cukier.
– Będąc w piekarni zapytaj sprzedawcy czy dany chleb jest pełnoziarnisty. Wbrew pozorom sprzedawcy wiedzą co sprzedają, jednak (to zależy od człowieka) nie zawsze mówią prawdę. Jest to ostateczność, ale dlaczego nie spróbować ?;) Jeśli masz piekarnię obok siebie, znasz osoby pracujące, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że powiedzą Ci prawdę.
Kilka ciekawostek na które warto zwrócić uwagę:
– Dobry chleb NIE MA DZIUR PO ROZKROJENIU! Pieczywo to „złe” jest popękane.
– Prawdziwe chleb zachowuje swoją świeżość nawet do 7 dni, gdzie biały chleb szybko pleśnieje i na drugi dzień smakuje „gumowato”.
Jeśli wstydzisz się szczegółowo oglądać pieczywa w piekarni, zawsze możesz na spokojnie obejrzeć i przyglądnąć się jemu w domu. Jak już kupisz raz i będziesz miała pewność, że jest dobre wtedy sprawa będzie załatwiona i będziesz wiedziała co właściwie jesz 🙂
A Ty masz jakiś sprawdzony sposób na rozpoznanie „dobrego” i „złego” chleba? Podziel się w komentarzu.
7 komentarzy
Mój sposób to pieczenie chleba w domu 😉
Mam uczulenie na pszenicę, owies i żyto, jednak zupełnie nie podchodzi mi pieczywo bezglutenowe. Czy jesteś w stanie polecić mi chleb który zawiera najmniej tych zbóż?
A czy chleb słonecznikowy z biedronki albo z lidla jest zdrowy? Jest ciemny, bardzo lubię jego smak, ale teraz zastanawiam się czy na pewno jest zdrowy. Co o tym sądzisz?
Jest ciemny? Może być zwyczajnie zabarwiony. Sprawdzałaś skład? Napisz mi jaki ma skład i ocenimy 🙂
zdrowy chlebek z biedronki czy lidla, hehehe http://www.badania-medyczne.pl/czy-polak-jest-na-tyle-glupi-ze-zje-wszystko-co-jest-ladnie-opakowane-i-pachnace/
Masakra jakas !
Nawet piekąc chleb w domu piecze się go z jakiejś mąki, a do każdej mąki młynarz OBOWIĄZKOWO dodaje POLEPSZACZ, gdyż jest taki wymóg unijny. Jeżeli nie robiłby tego groziłyby mu sankcje i może nawet zakaz wykonywania zawodu. Biorąc to pod uwagę ŻADEN chleb nie może być zdrowy dla człowieka.
W alternatywie można kupować ziarno i samemu mleć w młynku zbożowym, ale czy ziarno nie jest z GMO pewności nie ma. I jak tu wybrać mniejsze zło?