Na tą konferencję czekałam bardzo długo. Jak tylko kupiłam bilet, to odliczałam dni w kalendarzu do tego wydarzenia i wprost nie mogłam się doczekać- ostatni tydzień był najtrudniejszy, myślami już byłam w Opolu:)
Pierwszy raz brałam udział w tak profesjonalnej konferencji na temat żywienia. Byłam i nadal jestem zaskoczona profesjonalizmem i zaangażowaniem w organizację tak wielkiego wydarzenia. Przyjechałam do Opola o 8:50, intuicyjnie wiedziałam gdzie się udać, na starcie otrzymałam obiecany pakiet konferencyjny w postaci torby, pendriva z materiałami, paskę uprawniającą do wejścia na konferencję i korzystania z targów sportowych oraz certyfikat uczestnictwa. Torbę noszę nie tylko na zakupy, jest bardzo wytrzymała i wspaniale wygląda.
O 9 było przywitanie uczestników, a 15 minut później pierwszy wykład. Widać było zaangażowanie prelegentów w przedstawianą prezentację, dzięki czemu z olbrzymią przyjemnością słuchałam co mówią. Widać, że sprawiało im to wielką przyjemność, móc dzielić się swoją wiedzą z innymi- dodatkowo niektórzy przedłużali swoją przemowę, a ludzie rezygnowali z przerw żeby tylko wysłuchać co mają ciekawego do powiedzenia. Wysiedziałam do samego końca, nawet zostałam dłużej żeby móc zrobić sobie zdjęcie z tak cudownymi ludźmi.
Wiem, że to wszystko słodko brzmi, same plusy a czy są jakieś minusy? Nie, nie ma. Żadnych minusów, ta konferencja dała mi dodatkowego Powera, gdzie na drugi dzień poszłam do biblioteki wypożyczyć książki i pogłębiać swoją wiedzę o żywieniu człowieka, dietetyce.
Najbardziej w pamięć zapadły mi takie wykłady jak: ”Insulinooporność w praktyce dietetyka klinicznego”, Iwona Wierzbicka przekazała wiedzę na temat insulinooporności, dostarczyła mnóstwo nowych informacji, z których nie zdawałam sobie sprawy, Iwona była w stanie zainteresować mnie tak tym tematem, że już na drugi dzień byłam w bibliotece wypożyczyć między innymi książki o tej tematyce za co serdecznie dziękuje 🙂 Następny wykład to „Kontrowersje wokół węglowodanów”, Kornel Cebulski w świetny sposób przekazał swoją wiedzę i dowiedziałam się dużo nowych rzeczy na ten temat. Na oklaski zasługuje Dawid Białowąs, sprawdziłam jego teorie, którą przedstawił na temat snu. Dawid powiedział, że drzemki w ciągu dnia są wskazane, jeśli człowiek czuje się zmęczony to powinien zdrzemnąć się 15 min i po tym czuje się dużo lepiej, jednak jeśli jest się bardzo zmęczonym po np. nieprzespanej nocy to polecił zdrzemnąć się godzinę czasu, nie dłużej. Wypróbowałam to dzisiaj. Miałam nieprzespaną noc, chciałam sprawdzić jak to się ma w praktyce, gdzie nigdy nie robiłam sobie drzemek w ciągu dnia. Położyłam się na początku na 15 min jednak byłam nadal zmęczona, więc spróbowałam na godzinkę, ustawiając budzik- po godzinie obudziłam się i czułam się ŚWIETNIE! Zmęczenie minęło i miałam dodatkową siłę i chęci do zrobienia czegoś konstruktywnego- sprawdźcie to na sobie 🙂
Nie można tutaj wspomnieć o Jakubie Mauriczu, przekazał mi wiedzę na temat żywienia i suplementacji w MMA, gdzie niewiele wiedziałam na ten temat- Kuba w bardzo ciekawy sposób przekazał informację na temat żywienia sportowców. Wykład na temat jelit, również należy wyróżnić. Dziewczyny w tak ciekawy, zaangażowany i humorystyczny sposób opowiadały o jelitach, że chłonęłam to co mówiły. Dziewczyny były mistrzowskie! Każdy z prelegentów przekazał dużo nowych (dla mnie) informacji, jednak wyżej wymienione osoby szczególnie zapadły mi w pamięć.
Konferencja była w 100% świetnie zorganizowana, nie było żadnych wpadek, jak na tak duże wydarzenie to wręcz rzadkość. W cenie konferencji był obiad, który również muszę pochwalić. Wzięłam karkówkę z komosą ryżową i surówką- obiad był bardzo dobry.
Na pewno wezmę jeszcze udział w takich szkoleniach i konferencjach!
Przedstawiam plan konferencji:
Kornel Cebulski: Kontrowersje wokół węglowodanów
Agata Szucka – Read the label: Codzienne paleo – planowanie, zakupy, przygotowywanie, przechowywanie.
Dawid Białowąs – Barbell Kitchen: Biohacking – czyli jak poprawić swoje zdolności umysłowe, sportowe, przyśpieszyć regeneracje po treningu
Katarzyna Karus-Wysocka – Cook it lean: Jemy żeby żyć, czy żyjemy żeby jeść?
Iwona Wierzbicka – Ajwen: Insulinooporność w praktyce dietetyka klinicznego
Joanna Bednarz – Natule: Naturalna kosmetyka jako nieodzowny element zdrowego stylu życia
Jakub Jaroński – Jah Maya: Czy możliwa jest pierwotna dieta instynktowna?
Paulina Ihnatowicz i Emilia Ptak-Kasica – MedFood: Zdrowie zaczyna się od jelit
Monika Skuza – Tłuste życie: Funkcjonalne podejście do chorób autoimmunologicznych
Jakub Mauricz – Mauricz.com: Żywienie i suplementacja w MMA
Jeśli jesteście zainteresowani zdrowym odżywianiem naprawdę warto brać udział w takich wydarzeniach- człowiek zauważa jakie ma braki w wiedzy na temat naszego zdrowia. Poniżej przedstawiam zdjęcia z konferencji oraz targów sportowych.
Konferencja odbywała się w Opolu w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym.
Sala, w której odbyła się konferencja.
Targi sportowe, na które miałam wstęp.
Tu otrzymałam pakiet konferencyjny.
Jak się przypatrzycie, to znajdziecie mnie po prawej stronie na samym końcu- widać głowę :)- Dajcie znać czy znaleźliście mnie 🙂
Kornel Cebulski: „Kontrowersje wokół węglowodanów”
Dawid Białowąs: „Jak poprawić swoje zdolności umysłowe, sportowe, przyśpieszyć regeneracje po treningu „
Jakub Jaroński: „Czy możliwa jest pierwotna dieta instynktowna? „
Iwona Wierzbicka (Ajwen, organizatorka konferencji): „Insulinooporność w praktyce dietetyka klinicznego”
Paulina Ihnatowicz i Emilia Ptak-Kasica: ” Zdrowie zaczyna się od jelit”
Jakub Mauricz: „Żywienie i suplementacja w MMA”
Wszyscy prelegenci 🙂