Jeśli lubisz owoce morza, ta sałatka jest idealna dla Ciebie! Lekka, delikatna, smaczna- tak ją można opisać. Idealna na śniadanie, II śniadanie, bądź kolacje! Jadłam ją z olbrzymim smakiem, jednak ja jestem absolutną fanką owoców morza. Sałatkę robi się bardzo szybko. Sprawdzi się na różnego typu przyjęciach 🙂 Koniecznie spróbuj i podziel się w komentarzu jak Ci smakowała!
Kalorie sałatka z krewetkami:
Porcja: 2
Fit sałatka– ilość kcal: 220 kcal
Białko: 33,49 g , Tłuszcze: 5,42 g, Węglowodany: 9,03 g
Składniki na sałatkę z krewetkami:
– Krewetki (ok. 300-400g)
– Mix sałat
– Zielony ogórek
– 2 pomidory
– Zielone oliwki
– Czerwona cebula
– Ser feta
– Przyprawy, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny, 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania sałatki z krewetkami:
Zacznijmy od krewetek. Krewetki należy opłukać w wodzie, następnie usunąć z nich głowy i ogonki. Żeby nie straciły swoich właściwości i składników odżywczych, należy je wrzucić do wrzącej osolonej wody. Aby uzyskać lepszy smak, do wody dodajemy przyprawy (wedle uznania, te które lubisz- ja dałam bazylię, estragon, oregano, tymianek) i wrzucamy ząbki czosnku. Krewetki gotujemy około 4 minuty.
Jeśli chcesz, żeby w sałatce krewetki były ciepłe, przygotuj je na samym końcu.
Mix sałat wrzucamy do miski. Fetę, ogórka i pomidory kroimy w kostkę. Zielone oliwki przekrajamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na sam koniec dodajemy krewetki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Czas na sos. Do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę wody, i łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Dodajemy przyprawy; bazylia, estragon, zioła prowansalskie (wedle upodobania)- mieszamy. Na sam koniec zalewamy sałatkę gotowym sosem.
Zdjęcia nie są rewelacyjnej jakości, ponieważ robiłam je telefonem. Jednak najważniejsze składniki, na całe szczęście są widoczne.
A Ty masz swoją ulubioną sałatkę z krewetkami? Podziel się przepisem w komentarzu!