Tym razem mam dla Was razowe pierogi. Kto z nas nie lubi pierogów ?:) Postanowiłam je trochę zmodyfikować, żeby osoby na diecie, też mogły skusić się na ukochane pierożki 🙂
Kalorie razowe pierogi:
Porcja: 20
Fit pierogi – ilość kcal: 83 kcal / 30g
Białko: 4,03 g , Tłuszcze: 0,59 g, Węglowodany: 14,48 g
Składniki na razowe pierogi:
Ciasto na pierogi:
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ja używam Gdańskie młyny)
– 70 g jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki wody
– szczypta soli
Nadzienie do pierogów:
– Twarożek półtłusty
– Jabłko
– Cynamon
Sposób przygotowania fit pierogów:
Najpierw przygotowujemy farsz. Jabłko po obraniu należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Twarożek półtłusty mieszamy z jabłkiem posypujemy cynamonem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy jogurt, wodę, sól i wyrabiamy około 10 minut. Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy wody, jeśli za mokre, wtedy dajemy więcej mąki. Ciasto wałkujemy aby był jeden duży placek. Ja wycinałam małe placuszki za pomocą szklanki. Na każdy placuszek wykładamy porcje farszu i sklejamy pierogi. Później należy zagotować osoloną wodę w dużym garnku i wrzuć pierogi do wrzątku. Po wypłynięciu, gotuj jeszcze dwie minuty. Gotowe pierogi można podawać z jogurtem naturalnym.