Pyszne, smaczne, lekkie danie. Pierś z kurczaka z piekarnika jest soczysta i świetnie nadaje się jako fit obiad!
Kalorie piersi z kurczaka z piekarnika:
Porcja : 1
Fit pierś z kurczaka z piekarnika – ilość kcal: 136
Białko: 19,71 g, tłuszcze: 7,88 g, węglowodany: 1,31 g
Składniki na fit obiad z kurczakiem:
-Pierś z kurczaka (robię tylko dla siebie więc daje jedną można dać dwie i mieć na następny dzień)
-Czerwona cebula
– Koperek
– Łyżeczka masła
– Pieprz, sól
Sposób przygotowania piersi z kurczaka z piekarnika:
Na samym początku przygotowujemy folię aluminiową. Na folię daję troszeczkę masła, sypię łyżkę posiekanego koperku, oraz odrobinę soli i pieprzu – układamy na tym mięso. Od góry ponownie doprawiamy mięso (można dać rożne przyprawy zależy kto co lubi) ja dałam pieprz, sól (mała ilość żeby nie było zbyt ostre), następnie sypie dwie łyżki koperku na pierś. Na każdym filecie kładziemy łyżeczkę masła. Dodaje również jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę i czerwoną cebulę. Całość dokładnie obwijamy w folię. Mięso pieczemy w temp. 180* przez około 30-40 minut.
Mięsko jest lekkostrawne, delikatne nie jest smażone dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jest bardzo soczyste i miękkie o koperkowo – czosnkowym aromacie.
Do mięsa idealny jest ryż, bądź warzywa ugotowane na parze – ja wybrałam ryż z racji tego, że nie miałam wystarczającej ilości warzyw. Ryż robię według zaleceń na opakowaniu ale dla smaku zawsze dodaję ząbek czosnku, ryż wtedy nabiera czosnkowego aromatu 🙂
2 komentarze
Genialny sposób! Ja zrobiłam tak indyka, tylko że koperku nie miałam, więc dałam por i szczypiorek z dymki. Wyszło genialne! Uwielbiam! Dzięki piękne! 😀
<3 Cieszę się, że smakowało!